Barnas nye jule-helt

Suzanne Paalgard (28) er julas helt for alle småbarn som følger NRKs «Jul i Blåfjell». Men Suzannes egen sønn er livredd hver eneste kveld han ser mamma «Turte» på tv.

- Gard (4) er like redd hver gang fjellet lukker seg, fordi han tror vi ikke rekker inn i Blåfjell før det er for seint, smiler Suzanne Paalgard. Gard deler skjebne med et ukjent antall norske barn. Derfor må Suzanne se Turte og Tvilling på tv sammen med sønnen hver eneste førjulskveld i desember. Men julaften er det ugjenkallelig slutt.

Kjøkkenjobben

- Men det var verre da han så meg i «Offshore». Han trodde jeg jobbet på et kjøkken i Nordsjøen, forteller Suzanne, som startet sin skuespillerløpebane i friteatergruppa på ungdomsskolen på Uranienborg. Suzanne er oppvokst på hovedstadens beste vestkant, men hun valgte å flytte til østkanten da hun skulle stifte eget bo. Nå bor hun midt på trendriktige Grünerløkka, 7,5 meter fra favorittkafeen Bar Boca.

- Kunne sittet her på kveldstid, med barnevakten i vinduet. Men da hadde det vel blitt ramaskrik, tenker jeg, skratter rødluggen, som har smeltet mange barnehjerter.

- Den eneste tv-kalenderen jeg husker fra min egen barndom, er «Jul i Skomakergata». Den har jeg sett mange ganger. Det var derfor veldig hyggelig å få tilbud om å være med i den nye NRK-kalenderen. Spørs om den er like populær etter 20 år, sier Suzanne, som husker iskalde uteopptak på Rørosvidda og glovarme studioopptak fra Marienlyst med stor glede.

Rødmer

- Men når jeg ser meg selv på tv, ser jeg mest på feilene jeg gjør, og rødmer når jeg ser dem.

Suzannes profesjonelle skuespillerkarriere startet som påkleder på Nationaltheatret. Hun rakk så vidt en liten rolle på scenen før mammapermisjonen krevde sitt. Og så kom «Jul i Blåfjell».

- Og det hadde vært veldig hyggelig om de 24 episodene kunne åpne en dør eller to til nye skuespilleroppdrag over nyttår, ja. Gjerne spillefilm, men det er nok teaterscenen som er den store drømmen, innrømmer Suzanne Paalgard, som ikke skal drikke blåtår julaften.

- Det blir dansk julemeny: and og sannsynligvis dansk riskrem til dessert.

GJENKJENT: Barna kjenne umiddelbart igjen Suzanne Paalgard på gata, men voksne trenger lengre tid til å finne ut hvem hun er - når kostymet er borte.