LEDER

Barnas rettssikkerhet

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Nyhetsbildet de siste dagene har vært preget av Monika-saken og vold mot spedbarn. Monika-saken er en politiskandale. For snart tre år siden ble hun funnet kvalt hjemme. Politiet henla saken etter ni måneder som selvmord, til tross for at funn på stedet ikke var tilstrekkelig etterforsket og vitner ikke ble fulgt opp. Moren følte seg verken hørt eller ivaretatt i saken. En intern etterforsker som forsøkte å få saken gjenopptatt, ble hysjet ned.

Ingen lyttet, før moren og bistandsadvokaten ved hjelp av en tidligere Kripos-etterforsker, fikk saken gjenopptatt. Nå er jentas eks-stefar siktet og politiet anmeldt til Spesialenheten for politisaker.

Monika-saken er dessverre ikke enestående. Christoffer-saken er blitt trukket fram som en parallell. I likhet med Monika Sviglinskaja ble Christoffer Gjerstad Kihle funnet død med skader som han vanskelig kunne ha påført seg selv. Likevel ville politiet henlegge saken. Også i den saken var det bistandsadvokaten som sto på og fikk saken gjenopptatt og stefaren dømt.

Parallelt med Monika-saken har NRK satt søkelyset på vold mot småbarn. De har avdekket grusomme barneskjebner, en enorm økning i anmeldelser og sjokkerende lave straffer. I Norge får man i snitt litt over fem års fengsel for å mishandle et spedbarn i hjel, 15 måneders fengsel for å påføre det livsvarige fysiske og psykiske skader. Dette til tross for at Stortinget i 2010 ba domstolene skjerpe straffene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer