Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Barnas sikkerhet

Ingress

Meninger

Fire statsråder la i går fram 43 tiltak for å bekjempe vold og seksuelle overgrep mot barn og ungdom. Anledningen var 25 års markeringen for FNs barnekonvensjon, en påminnelse om at barns rettigheter er en ny idé. Også her i landet sliter myndighetene med å sørge for rettssikkerhet for samfunnets minste og mest sårbare. Bare de siste ukene har vi fått høre grufulle historier om barn som er mishandlet til døde midt iblant oss uten at noen har grepet inn, verken skole, barnevern eller politi.

Under de rødgrønne ble vold i nære relasjoner satt ettertrykkelig på dagsorden. Det ble sagt om tidligere justisminister Knut Storberget at temaet var det første han tenkte på når han sto opp, og det manglet verken på engasjement eller planer fra et tilsvarende firkløver av rødgrønne statsråder. Barnevernet fikk økte bevilgninger og ikke minst ble det opprettet såkalte barnehus, som skulle ivareta voldsutsatte barns rettssikkerhet. Men den gode vilje er ikke nok når barn må vente i månedsvis på dommeravhør og undersøkelser. Overgripere slipper unna, fordi politi og rettsvesen gjør en dårlig jobb. Det handler både om manglende kompetanse og prioritering.

I regjeringens 43 tiltak er det lite som varsler om endring i overskuelig framtid og heller ingen friske penger. Det er velmenende planer bevares; de fleste av dem lå allerede i departementenes skuffer. Satsing på utdanning av førstelinja er ikke minst viktig. Voksne som jobber med barn i det daglige må lære seg å gjenkjenne tegnene og hvordan de skal gripe inn for å redde barn ut av en voldelig hverdag, men barna fortjener også at rettsvesenet tar et oppgjør med overgriperne. Det sier hvor alvorlig samfunnet ser på overgrep mot barn og kan bidra til å fjerne tabuet som fortsatt hindrer omgivelsene i å blande seg.

Unicef og Redd Barna har kritisert justisminister Anders Anundsen for ikke å ha vist handlingskraft når det avsløres en uholdbar seindrektighet i rettssystemet. Prisverdig nok beklaget han det i går, men det gjenstår å se om han har vilje og midler til å skjære gjennom. Det burde være en kjærkommen ambisjon for en minister med gjennomføringskraft. Barna har ikke tid til å vente på nye utredninger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling