Barnas sommerbøker

Denne helga starter fellesferien. Her får du tips og råd om ferielektyre for de minste.

I baksetet

Dere trenger ikke reise langt for å gi barna spennende opplevelser og viktige erfaringer. Bøkene åpner en ny verden og utvikler fantasi og følelser. Dessuten redder de regntunge dager. Barn er like forskjellige som bøker, derfor er aldersangivelsene ikke absolutte. Hvis du skal lese for flere barn samtidig, bør du ta mest hensyn til den eldste når du velger ferielitteratur.

Høytlesing er trivelig for små og store. Husk for all del å hente fram favorittene fra din egen barndom!

0 til 2 år: Det er aldri for tidlig. Barnet gleder seg over rim, regler og pekebøker med enkle, gjenkjennelige motiver.

«Den lille larven Aldrimett» , Eric Carle (Gyldendal Tiden):

Bildebokklassiker om larven som spiser seg gjennom boka, inntil den en dag er helt mett og blir en sommerfugl.

«Tassen, dyr», Eric Hill (Cappelen): I denne fargesterke pekeboka får de minste det første møtet med den lille valpen som havner i mange rare situasjoner.

2 til 4 år: Pekebøker er stadig interessante. Gjenkjennelse er viktig - yndlingsbøkene skal leses mange ganger.

«Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans» , Werner Holzwarth / Wolf Erlbruch (Omnipax): Sjarmerende boksuksess om et tema som de aller minste aldri bli lei av. Appellerer også til oss som er over analfasen.

Thomas- og Emma-bøkene , Gunilla Wolde (Aschehoug): Små, morsomme bildebøker som tar opp hverdagslige emner.

Bø og Bæ-bøkene , Olof og Lena Landström, (Det Norske Samlaget): Humoristiske bildebøker om saueduoen Bø og Bæ, som stadig havner i trøbbel og kommer seg ut av det igjen uten helt å skjønne hvordan.

«Mollys første klaffebok» , Lucy Cousins (Gyldendal Tiden): Fargesterk klaffebok om musejenta Molly.

4 til 6 år: Fantasien utvikles, barnet lærer å lytte. Fortsett med bildebøker, men les også fortellinger med færre illustrasjoner.

«Ti små øgleunger», Werner Grossmann (Gyldendal Tiden): Passe skummel tellebok bygd opp etter «ti-små-negerbarn-prinsippet». Men med lykkelig slutt.

Albert Åberg-bøkene, Gunilla Bergström (Cappelen): Lunt og morsomt om en passe rampete gutt og pappaen hans

«Den lille store Luddeboka», Ulf Löfgren (Cappelen): Fem historier om kultkaninen Ludde til glede for små og store fans.
«Over jordet»
,
Oddmund Hagen / Akin Düzakin (Det Norske Samlaget): Vakkert og vart om hareungen Klumpen, som er redd for reven og ikke tør springe over jordet. Prisbelønte illustrasjoner.
«Den store stilige dustefjertboka»
,
Rune Belsvik (Cappelen): Særpreget humor, miljøskildringer og gode historier gjør denne samleboka om livet i det vesle landet ved bekken til en helt spesiell leseropplevelse.
Gubben og katten-bøkene,
Sven Nordqvist (N.W. Damm & Søn): Fornøyelig tegnet og fortalt om katten Findus og gubben hans.
«Den store Mummiboka» ,
Tove Jansson (Aschehoug): Ei skattkiste full av klassiske historier, tegneserier, sanger, dikt og oppskrifter fra Mummidalen.

6 til 8 år: Fortsett å lese høyt selv om poden lærer å lese selv! Barnet lærer å utvikle lytteevnen, «opplever» historier og «leser» bilder i bøkene.

«Den lille prinsen», Antoine de Saint-Exupéry (Aschehoug): Poetisk og vakkert eventyr om hva somer uvesentlig og hva som er viktig i livet.

«Den store Roald Dahl-boken», (Gyldendal Tiden): En reise i en enestående fantasiverden. Det er ikke er tilfeldig at Roald Dahl er en av verdens mest elskede barnebokforfattere.

«Eventyret om Vivaldi», Minken Fosheim (Cappelen): En av flere nydelige komponistbiografier tilrettelagt for barn. Bør nytes i kombinasjon med lydbok.

«Opq-bok!», Iben Sandemose (Cappelen): Lekent og rocka - definitivt ei annerledes ABC-bok, karakteristisk illustrert av forfatteren selv.

«Den store boken om Ruffen», Tor Åge Bringsværd (Gyldendal Tiden): Nyutgivelse av 70-tallsklassikerne om sjøormen som ikke kunne svømme. Dessverre mindre format enn før, men med de samme fascinerende illustrasjonene av Thore Hansen.

«Gummi-Tarzan», Ole Lund Kirkegaard (Gyldendal Tiden): Den mest kjente av forfatterens mange gode barnebøker. Om den puslete Ivan Olsen, som får masse juling hver dag. Men så en dag møter han ei vaskeekte heks.

«Kurt3» , Erlend Loe (Cappelen): Morsomt og absurd om truckføreren Kurt og familien hans.

«Lommetørkleet»,, Fam Ekman (Cappelen): Kunstbok om en glemsom dame, en hjelpsom hund og en egoistisk katt. Fra norsk bildebokkunstner av internasjonalt format.

8 til 10 år: Barnets leselyst varierer, og bøkene får hard konkurranse fra andre fritidsaktiviteter. La barnet velge selv. Bruk andre titler til høytlesing.

«Harry Potter»-bøkene, J.K. Rowlings (N.W. Damm & Søn): Historiene om Harry Potter og livet på trollmannskolen Galtvort har tatt verden med storm. Ifølge forfatteren blir historiene mørkere jo lenger ut i serien vi kommer.

«Tor og vennene hans», Ulf Stark (Gyldendal Tiden): Lettlest, humoristisk bok fra stødig barnebokforfatter. Tor starter «Ensomme hjerters klubb» fordi han tror det finnes mange ensomme mennesker. Så gjelder det bare å finne dem ...

Narnia-bøkene, C.S. Lewis (Gyldendal Tiden): Til sammen sju bøker om renkespill og strid. En klassiker om kampen mellom det gode og det onde, representert ved løven Aslan og Heksa Hvit i fantasilandet Narnia.

«Ikkje gløym å klappe katten», Rønnaug Kleiva / Inger Lise Belsvik (Det Norske Samlaget): Prisbelønt, viktig bok om søskensjalusi.

«Alice i Eventyrland», Lewis Carroll (Aschehoug): Fengslende barnebokklassiker om Alice og hennes underlige opplevelser. Med god grunn ei av verdens mest leste barnebøker.

10 til 13 år: Den såkalte slukealderen. Mange utvikler sterke preferanser for en bestemt sjanger eller forfatter. Gjør gjerne oppmerksom på andre muligheter, men glem aldri å respektere barnets valg. Det viktigste er å opprettholde leselysten. Mange lukker boka i denne alderen.

«Animorphs», K.A. Appelgate (Gyldendal Tiden): Lettlest spenningsserie som har satt salgsrekorder i USA. Dette er bøker som får gutter til å lese.

«Kabalmysteriet», Jostein Gaarder (Aschehoug): Vi følger far og sønn på reise til filosofenes hjemland, på leting etter mor og etter den store sammenhengen. Kåret til beste ungdomsbok av kritikere og Kulturdepartementet i 1990.

«Ustyrlige jenter», Jacqueline Wilson (Cappelen): Friskt om ville Ellie, som har fått seg kjæreste og glemmer alt annet. Moderne «ungpikebok».

«Markus og Diana», Klaus Hagerup (Aschehoug): Sjarmerende og prisbelønt ungdomsroman om autografjegeren Markus' møte med Hollywood-stjernen Diana Mortensen.

13 til 15 år: På vei over i de voksnes bokverden. Barnet begynner kanskje å orientere seg i bokhylla di. Bøkene kan være et godt utgangspunkt for samtaler om vanskelige spørsmål.

«Hobbiten», J.R.R. Tolkien, (Tiden Norsk Forlag): Historien om Hobbiten Bilbo Lommeluns utferd og hjemkomst er definitivt en klassiker. «Hobitten» er mye mer enn ei bok. Den er et kultfenomen.

Den onde greven-bøkene, Lemony Snicket (Cappelen): Amerikansk bestselgerserie med gjennomgående ond gjennomgangsfigur.

Vokterne-serien, Willy Ustad (Cappelen): Seriegrøsser for ungdom i klassisk X-files-stil.

«Gåten Skellig», David Almond (N.W. Damm & Søn): Litt skummel og veldig spennende prisbelønt ungdomsbok. Krydret med sitater av William Blake.

KORTER TUREN: Gode barnebøker engasjerer, og kan glede også i situasjoner der Playstation er langt unna. Ellinor (8) og Inga Egeberg (14) har ihvertfall funnet bøker de setter pris på.Foto: RUNE I. MYHRE