Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kampen mot overgrep mot barn:

Barnas utrygghet

Fjern grunnlaget for borgervern – la politiet få gjøre jobben sin.

ENORME KONSEKVENSER: I Norge opplever 7,8 prosent av gutter og 21,2 prosent av jenter et seksuelt overgrep eller krenkelse før fylte 18 år. Det er et ubestridelig faktum, og de konsekvensene dette har for enkeltindivider er enorme, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
ENORME KONSEKVENSER: I Norge opplever 7,8 prosent av gutter og 21,2 prosent av jenter et seksuelt overgrep eller krenkelse før fylte 18 år. Det er et ubestridelig faktum, og de konsekvensene dette har for enkeltindivider er enorme, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

I arbeidet for å redusere omfanget av seksuelle overgrep mot barn er det mange punkter som må jobbes med, og et av dem er ressurser. Politiet har mange oppgaver å ta hånd om, og til tross for gjentatte beskjeder over mange år om at arbeidet mot barneovergrep skal prioriteres har ikke omfanget av problemet blitt redusert.

I mellomtiden må barn betale prisen for manglende satsing. Og i fravær av tillit til politiets arbeide trer andre grupper frem, der den mest kjente og mest kontroversielle er Barnas Trygghet.

I Norge opplever 7,8 prosent av gutter og 21,2 prosent av jenter et seksuelt overgrep eller krenkelse før fylte 18 år. Det er et ubestridelig faktum, og de konsekvensene dette har for enkeltindivider er enorme. Vi ser konsekvensene av dette i helsevesenet, og vi ser det i støtten til denne borgervernsgruppen.

Kjære politikere: Her kan dere sanke stemmer. Folket ønsker at overgrep mot barn så vel som voksne blir tatt på alvor. Når dere ikke trapper opp innsatsen, så gir dere slike grupper rom til å vokse.

Det er ingen grunn til å tro at Barnas Trygghet og deres skremselspropaganda fører til annet enn at nettovergripere blir mer forsiktige. Gruppen rammer tilfeldig heller enn systematisk, og de er heller ikke mottakelige for kritikk.

Det arbeidet Barnas Trygghet gjør er langt bedre egnet til å generere klikk enn til å beskytte barn. Det de derimot oppnår er å svekke tilliten til rettsstaten og bedrive aktivitet som rettsstater holder innenfor politivesenet. Ikke for å beskytte overgripere, men for at arbeidet skal gjøres godt og riktig, og for at uskyldige parter – som overgriperes pårørende – skal ivaretas.

Tor Mikkel Wara gir uttrykk for skepsis til at private aktører skal gjøre politioppgaver. Det er prisverdig, og det vil vi takke ham for. Samtidig har forrige justisminister fra samme parti omtalt overgripere som «monstre», og da Listhaug møtte kritikk beskyldte hun motstanderne for å ville beskytte overgripere. En retorikk som går rett hjem hos denne borgerverngruppen og deres følgere, en retorikk som er ødeleggende for det arbeidet som behøves der ute – for overgripere ser ikke ut som monstre, men som helt vanlige mennesker, og de finnes overalt.

Barnas Trygghet har – dessverre – et poeng. Barna våre er ikke trygge. Midlene deres er feil, men målet er vi enige i. Her trengs ikke en appell til følelser, men et kjølig og kunnskapsbasert arbeid innenfor rettssikkerhetens rammer. Et arbeid som kan redusere disse tallene. Et arbeid som sørger for at færre barn skal vokse opp utsatt for overgrep, og at færre barn skal vokse opp og bli overgripere.

Landsforeningen mot seksuelle overgrep (LMSO) håper at Tor Mikkel Wara er justisministeren som tar fatt på neste del av denne oppgaven.

Vi trenger ikke klikkvennlige filmer på Facebook der vi kan godte oss over at livredde mennesker blir hengt ut som nettovergripere.

Vi trenger tilstedeværende politi. Vi trenger at alle anmeldelser blir raskt fulgt opp og etterforsket slik at ingen trenger å vente i årevis på en dom.

Vi trenger å sørge for at hvert enkelt barn aldri blir utsatt for overgrep mer enn én gang; at barn forstår hva overgrep er, og at de tør å fortelle en voksen, og at den voksne innehar kompetanse og fornuft nok til å få en slutt på overgrepene. Vi trenger at hvert enkelt barn vokser opp uten å bli en overgriper, for barn blir en dag voksne.

La oss diskutere politikk. La norske borgere se en opptrapping fra politi så vel som barne- og omsorgstjenester, en opptrapping med det mål at barn skal slippe å bli utsatt for overgrep. Gi politiet ressurser nok til å bedrive utstrakt samarbeid med andre etater, både for å forebygge og oppdage overgrep.

LMSO sender herved ut en etterlysning. Vi ønsker et samfunn uten vold og overgrep. Et samfunn der vi prøver ut tiltak og måler effekten av dem, og der vi setter oss konkrete mål for når og hvordan vi skal gjøre det helt trygt å vokse opp i Norge. En langsiktig plan med det mål at vi får en slutt på forbrytelsene – og borgervernet. Kan justisministeren tilby det?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media