Barndomshjemmet

Treffende polemiske tekster av Frode Grytten og nostalgiske fotografier av Jens Hauge - perfekt timet.

HJEMMESNEKRA: Huset i skogen går igjen i bildene til Jens Hauge, som flankeres av Frode Gryttens treffende tekster i boka «Det norske huset». Alle foto: FRA BOKA
HJEMMESNEKRA: Huset i skogen går igjen i bildene til Jens Hauge, som flankeres av Frode Gryttens treffende tekster i boka «Det norske huset». Alle foto: FRA BOKA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Ukas bokanmeldelser 


BOK: «Ve, ve, du Notar, du sterke Meklargigant! Du som var kledd i fint lin og purpur og skarlak, og lyste av gull og edelsteinar og perler; at ein så stor og lønnsam eiendomsmeklarkjede er blitt lagd aude på ein time!»

Litteraturanmeldelse

FRODE GRYTTEN / JENS HAUGE

«Det norske huset»

Flamme forlag

Perfekt timing, strålende idé, nydelig utført.

Slik står det skrevet i «Evangeliet etter Notar», som er en av tekstene i «Det norske hus». Der spås det også at «Meklarane på jorda skal også gråte og sørgje, fordi ingen lenger kjøper hus og hytte.»

Særegne fotografier
«Bikubesong»-Grytten og Hauges originale bokprosjekt kunne ikke vært mer perfekt timet. Utgangspunktet er nærmere 70 svart-hvitt fotografier av hjemmesnekrede norske plankehytter, som fotografen Jens Hauge har tatt over en 20-årsperiode. Alt fra små skur i trærne, blikkhytter og snøborger til rare tunnelganger, skakke verandaer og mer omfattende byggverk som likner kunstinstallasjoner.

DET NORSKE HUSET: Kvisthytte.
DET NORSKE HUSET: Kvisthytte. Vis mer

Det nostalgiske 50-tallspreget på de særegne fotografiene — noen av dem kunne vært et hus i en storbyslum — står i skrikende kontrast til den norske bygge,- oppussings- og designfeberen de siste tiårene. Det er da også tematikken i tekstene til Frode Grytten.

Bygge bygge bygge
Tittelen er hentet fra Torbjørns Jaglands ulykksalige politiske bilde av Det norske hus. Et hus som for lengst er fraflyttet, ifølge Grytten. De mange tekstene består blant annet av håndskrevne råd om alt man kan gjøre i en plankehytte, hvordan bygge den, og oversikt over hvilke dyrearter som ikke kan komme opp i trærne. Her er leksikalske opplysninger over ulike treslag og en nedbetalingsplan på et huslån som strekker seg over 30 år og sju sider. Samt en rekke småtekster à la «Kveld etter kveld / bygge bygge bygge / smell etter smell».

DET NORSKE HUSET: Snøhytte.
DET NORSKE HUSET: Snøhytte. Vis mer

Grytten har også forfattet en ny nasjonalsang med sluttstrofen «Norway says Shop!», og et egenerklæringsskjema med spørsmål om hvorvidt partneren har vært utro, og om du noen gang har følt det som om du er med i et Jon Fosse-stykke.

Psykotiske meklere
Tekstene er satt sammen etter plankehytteprinsippet. Rubbel og bit, stort og smått. Ikke alt er like godt og noe er litt hjemmesnekra. Men slik det jo med plankehytter, og som helhet blir det et særegent og til dels fantastisk byggverk. En rød tråd i boka er alle eiendomsmeklerfortellingene: Psykotiske meklere i fosterstilling som drives til vanvidd av synkende boligpriser. Meklere som får besøksforbud fordi de sirkler rundt etter hus. Det unge paret som bor så fint at de flytter inn i blokk for å spare huset.

DET NORSKE HUSET: Hytte i trærne.
DET NORSKE HUSET: Hytte i trærne. Vis mer

Fehn og Sputnik
Det er med andre ord mye treffende polemikk i disse leseverdige tekstene. Noen er så treffende at det nesten blir litt opplagt. Grytten kommenterer også Operahuset, som her blir redusert til tak for turgåere, Kjell Inge Røkkes slottshytte og Det norske telt som huser asylsøkere.

Andre tekster er slående «gryttenske». Som den nydelige fortellingen om Terje Welle Busk, musikkprodusenten som hadde tjent seg styrtrik på Sputnik-kassetter, og ville ha hus bygget av Norges beste arkitekt. Han ringte ingen ringere enn den verdensberømte Sverre Fehn, som bygget det som nå er blitt et av hans hovedverk, «Villa Busk». Det er den lykkelige historien om det norske hus ifølge Grytten: Eksklusive Fehn finansiert av folkelige Sputnik. Sputnik med slageren «Jeg lengter tilbake til barndomshjemmet».


LES OGSÅ:
Disse bøkene selger best akkurat nå
Flere bokanmeldelser
Dagbladet.no/litteratur

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer