Anmeldelse Film «Downton Abbey»

Barne-tv med tiara

«Downton Abbey» prøver så hardt å glede fansen at de gjør seg selv til vassen såpeopera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: «Downton Abbey»-filmen er barne-tv for voksne. Sånn går det når smådesperat frieri til fansen er viktigere enn å fortelle en fin historie. Da blir alle personene, som ikke akkurat er tredimensjonale i utgangspunktet, skrudd tre knepp opp og blir parodier på seg selv: Enkegrevinnen Violet (Maggie Smith) kan ikke åpne munnen uten å være snobbete og syrlig, Mrs. Patmore (Lesley Nicol) er stresset og rappkjefta. Den tidligere sjåføren Tom (Allen Leech) er en romantisk helt med et smått uskikkelig, irsk drag av radikalisme, som aldri blir noe annet enn et dryss av tamt pizzakrydder over handlingen.

Og det som står på spill, er godsets ære når kong George V og dronning Mary kommer på besøk. Igjen snevet av barnefortelling: Alle som har snev av kongelig blod i seg er uendelig storsinnede og forståelsesfulle, og redder dagen til slutt.

Såpeopera

Tv-serien «Downton Abbey» begynte som noe ganske spennende, som et nyskrevet historisk drama om en adelig familie som måtte kjempe stadig hardere ettersom deres måte å leve på ble stadig sterkere utfordret. Det var kjærlighet, det var sex, det var død, men det var også trykket fra de sosiale og økonomiske forutsetningene, som snevret inn handlingsrommet og alternativene deres, som ga serien nerve.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer