Barnearbeid bak Redford-produkter

NEW YORK (Dagbladet): Robert Redford har uvitende solgt produkter som er laget av barn uten lønn.

Sundance-katalogen hans selger økologiske varer og noen av varene lages av en ekstrem sekt som tukter sine barn ved å slå dem og sette dem i arbeid.

Katalogkompaniet som eies av Robert Redford har solgt møbler fra det såkalte Common Wealth-selskapet siden 1999, men først i den seinere tid har Redford funnet ut at selskapet drives av sekten Twelve Tribes.

Rasister

Sekten har 2500 medlemmer og de fleste bor på østkysten av USA. Sektens leder heter Elbert Spriggs og startet bevegelsen i 1972.

Spriggs hevder at svarte er født til å være tjenere for hvite, og at homoseksuelle dør tidlig fordi de har dårlig samvittighet.

Barneoppdragelsen skjer ved stokkeslag. Barn kan bare lære respekt ved å bli slått, mener Spriggs.

Barna arbeider også sammen med foreldrene sine på forskjellige bedrifter som sekten disponerer.

Ifølge New York Post er møblene Sundance-katalogen reklamerte for laget i delstaten New York. Sekten har en fabrikk i Coxsackie, og bor i store fellesrom hvor barna tuktes fysisk fra de er fire måneder gamle.

Sektens leder bor luksuriøst i Frankrike, Brasil og i Boston i USA.

Selv om Robert Redfords katalogsalg for sekten har vært begrenset, har opplysningene om hvem som står bak Common Wealth vært svært ubehagelige for den politisk liberale filmstjernen. Hvert år har han sin Sundance filmfestival i Park City i Utah hvor uavhengige lavbudsjettfilmer får en sjanse til å vises blant mer de etablerte filmmakerne.

Miljøverner

Redford har i alle år vært en intens forkjemper for miljøvern og forbindelsen til rasisten Spriggs har vært lite representativt for det Redford står for. Kosmetikkgiganten Estée Lauder kuttet ut et samarbeid med et annet selskap Twelve Tribes driver for ikke så lenge siden. Årsaken var også da at sekten bruker mindreårige barn på fabrikkene.

Barnearbeid er forbudt i New York, men så langt har man ikke kunnet bevise juridisk at det er fullt arbeid barna driver.