Barnebok med hull i

Louis Sachar (46) har solgt millioner av barnebøker i USA de siste 15 årene, men først nå blir han utgitt på norsk. Det er den prisbelønte spenningsboka «Hull», som handler om en gutt som blir sendt på forbedringsanstalt og satt til å grave hull.

«Hull» er Sachars attende bok, og er ganske tykk til barnebok å være.

Handlingen foregår på en forbedringsanstalt, som minner mest om en militærleir. Er den hentet fra virkeligheten?

- Vel, det finnes sånne leire for ungdommer i USA, men de blir ikke satt til å grave hull. Det var noe jeg fant på, jeg syntes det passet med et så meningsløst arbeid. Samtidig er det jo noe mystisk med et hull, sier forfatteren.

«Hull» kom ut i USA i 1998, og har vunnet en rekke priser - i tillegg til at boka er oversatt til over tjue språk. Men i USA er Sachar egentlig mest kjent for de tre bøkene om Wayside School, som til sammen har solgt bortimot sju millioner.

- De fortellingene skrev jeg etter å ha jobbet som lærer for 8- 9-åringer, og den første av bøkene handlet om unger jeg møtte på skolen, forteller Sachar, som egentlig er utdannet advokat.

Suksessen til «Hull» er litt sammenfallende med Joanne Rowlings bøker om Harry Potter, selv om Louis Sachar ikke helt ser de store likhetstrekkene.

- Jeg selger i hvert fall ikke så mye som henne! Hun skriver veldig gode bøker. Jeg hadde ikke hørt om Harry Potter da jeg skrev «Hull», og da Potter-bøkene toppet salgslistene lurte jeg på hvorfor ikke «Hull» fikk så mye oppmerksomhet, smiler Sachar.