Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Barnebok om jødebarn på naziflukt

Andre verdenskrig har vært et stort hull i norsk barnelitteratur.

SPENNENDE FLUKT:  Maja Lunde er manusforfatter for tv og film og debuterer med en roman om fire barns flukt over grensen til Sverige i 1942. Gode dialoger, kjapp takt og mange spenningstopper preger boka.
SPENNENDE FLUKT: Maja Lunde er manusforfatter for tv og film og debuterer med en roman om fire barns flukt over grensen til Sverige i 1942. Gode dialoger, kjapp takt og mange spenningstopper preger boka. Vis mer

ANMELDELSE: Norge, november 1942. Tiåringen Gerda bor i doktorboligen med mor, far og storebror Otto. En dag hører hun stemmer fra kjelleren, men får, besynderlig nok, ikke gå ned.

Da det nazistvennlige politiet senere tramper inn med beskyldninger om at doktorekteparet skjuler jøder, greier ikke Gerda å forhindre at blikket søker mot kjellerdøra. Hun blir skyld i at foreldrene fraktes til Grini.

Utvider barnerommet I voksenbokmarkedet har fortellinger fra andre verdenskrig florert. I barnebokfeltet har utgivelsene vært få.

Debutant Maja Lunde bidrar dermed til å fylle et hull i norsk barnelitteratur. Med høyt tempo og et direkte språk, formidler hun viktig krigshistorie til barna.

image: Barnebok om jødebarn på naziflukt

De to jødiske barna blir ikke funnet på razziaen. Gerda finner dem etterpå og skjønner at det haster med å hjelpe dem over grensen til Sverige. Otto er skeptisk, men Gerda kaster seg ut i det. Hun vil redde både barna og foreldrene.

Det blir en farefylt flukt, men gode hjelpere gjør en lykkelig utgang mulig.

Skal filmatiseres Til tross for temaer som krig, skyldfølelse hos barn, og behandlingen av nazist-barna, er fortellingen lett å lese. De mange spenningstoppene, som nesten kommer i overkant tett innledningsvis, og gode dialoger, sørger for det.

Et kvalitetsstempel er det også at Lunde nyanserer personene: Alle tyskere er ikke onde og søskenforhold kan bli betente, særlig i krise.

Maja Lunde er manusforfatter for film og tv, og visstnok skal «Over grensen» skal filmatiseres. Det vil den egne seg godt til. Boka er en spennende fortelling med en søt og overmodig heltinne i hovedrollen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media