REDAKTØR  av barnebokkritikk.no, Nina Aalstad, lurer på hvorfor ikke NRK vil regne med anmeldelsene som kommer fra dem. Foto: Oda Berby
REDAKTØR av barnebokkritikk.no, Nina Aalstad, lurer på hvorfor ikke NRK vil regne med anmeldelsene som kommer fra dem. Foto: Oda BerbyVis mer

Barnebøker er ikke oversett av anmelderne

Regner ikke NRK en anmeldelse utenom de tradisjonelle medier som en anmeldelse?

Meninger

I NRKs sak om utdelingen av Kulturdepartementets priser i forrige uke er hovedpoenget at prisvinnerne, og særlig debutantene, blir oversett av anmelderne, spesielt i tradisjonelle medier. Det står om henholdsvis Liv Marit Webergs «Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til» og Lise F. Grimnes' «Kaoshjerte» at de er «oversett av anmelderne» og «kun anmeldt i lokalavisa».

Fire av syv vinnere som mottok kulturdepartementets priser hadde imidlertid blitt anmeldt på Barnebokkritikk. Et nettidsskrift som utelukkende skriver om barne- og ungdomslitteratur kan neppe regnes som en del av de tradisjonelle medier, men å påstå at bøkene ikke har blitt anmeldt er en klar faktafeil. Har NRKs kulturjournalister ikke kjennskap til anmeldelsene på Barnebokkritikk, eller regnes en anmeldelse utenom de tradisjonelle medier ikke som en anmeldelse?

I takketalen under prisutdelingen nevnte Lise F. Grimnes Barnebokkritikks anmeldelse av Kaoshjerte, og siterte noe av begrepsbruken derfra. Hun siteres slik hos NRK: «Takk til norske bokbloggere, som ga meg anerkjennelse da ingen anmeldere anmeldte boken min».

Barnebokkritikk ble opprettet for over 10 år siden, og er i dag et anerkjent nettidsskrift som publiserer profesjonelle kritikker av barne- og ungdomsbøker. Foreningen God Kritikk, utgiver av Barnebokkritikk, får støtte fra blant annet Kulturrådet, Fritt Ord og andre instanser.

At litteraturkritikken generelt er i krise er en debatt som har blomstret opp senest den siste uka. Sarah Sørheim skrev «Myten om den manglende kritikken» og Sindre Hovdenakk svarte med innlegget «Den profesjonelle litteraturkritikken er under press fra flere kanter».

Fritt Ord lanserte forrige uke et kritikerstipend fordi «kritikken som sjanger [trenger] utvikling og fornyelse for å nå flere mediebrukere».

Det er ingen tvil om at vi trenger flere anmeldelser av barne- og ungdomsbøker, men det er også svært viktig å henvise til de anmeldelsene som er publisert.