Barnebokforfattere tok makta tilbake

Fikk frie tøyler i ny spenningsserie.

(Dagbladet.no): - I barnelitteraturen blir vi ofte plassert i sjangre. Vi tenkte at det var bedre om vi tenkte ut sjangeren selv på forhånd, sier Arne Svingen til Dagbladet.no.

Men det var mer enn sjanger han og forfatterkollegene Ingunn Aamodt og Jon Ewo tenkte ut før de lanserte sin nye serieidé, «Marg & Bein», for forlagsverdenen.

De er alle tre blant Norges mest populære barnebokforfattere, med serier som Bendik og monsteret (Svingen), Pulverheksa (Aamodt) og Otto Monster (Ewo), for å nevne noen.

Bestemte alt

Forfatteryrket har for alle tre vært en nokså ensom geskjeft. Men for halvannet år siden snakket de litt sammen og fikk en idé. Hvorfor ikke skape sin egen serie med bøker, hvor de kan utveksle ideer, i tillegg til at de selv bestemmer sjanger, antall bøker, priskategori, opplag og hvilke forfattere som får være med?

- Som regel skriver vi litt på bestilling. Her var hovedlinjene lagt på forhånd, og vi ga forlagene et samlet tilbud, sier Jon Ewo.

- Vi tok makta og initiativet tilbake, sier Arne Svingen.

Tilbudet var klart: Serien skulle inneholde frittstående bøker, men utelukkende skrekk- og spenningsbøker. De skulle ha lav pris, og førsteopplaget skulle være høyere enn vanlig. Dessuten skulle ingen andre forfattere få skrive for serien uten at de tre hadde godkjent det på forhånd.

EGEN SPENNINGSSERIE: F.v. Arne Svingen, Ingunn Aamodt og Jon Ewo gikk sammen om å etablere en egen serie med spennende bøker for barn og fikk frie tøyler av Damm. Foto: STEINAR BUHOLM
EGEN SPENNINGSSERIE: F.v. Arne Svingen, Ingunn Aamodt og Jon Ewo gikk sammen om å etablere en egen serie med spennende bøker for barn og fikk frie tøyler av Damm. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer

Damm slo til.

- Dere fikk frie tøyler?

- Ja, dt var det vi forlangte. Hadde vi ikke fått det, ville vi gått til noen andre, sier Ingunn Aamodt.

- Uvanlig

Over helga kommer de tre første bøkene i serien ut i butikkene. Damm lanserer serien som sin store barneboksatsing denne våren. Bøkene koster ikke mer enn 99 kroner. Likevel har forfatterne sikret seg normalkontrakt, det vil si en royalty på 15 prosent, i stedet for billigkontrakt og dårligere royalty på bøkene. Førsteopplaget er på 5000 eksemplarer. Det normale er 1500.

- Dette er spennende fra forfatternes side, og spennende fra Damms side, sier Kari Sverdrup, formann i Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere. Hun roser Damm for å satse på prosjektet.

- Vi snakker jo om tre veldig erfarne forfattere. Men dette er uvanlig for et etablert forlag å gi forfatterne så frie tøyler. Det vanlige i slike sammenhenger har vært at forfatterne gir ut bøkene på eget forlag, sier hun.

- Er det noe flere forfattere burde vurdere å be om?- Ja, hvorfor ikke? Iallfall når det gjelder erfarne forfattere. Men jeg tror ikke hvem som helst kan gjøre det, sier hun.

John Erik Riley, redaksjonssjef i Damm, sier at det er uvanlig at forfattere legger fram slike forslag.

- Jeg tror det er ganske vanlig at forfattere er med på å utvikle konsepter. Det som gjør at dette skiller seg litt ut, er at disse også skriver alle bøkene selv, sier han.

- Hva gjorde at dere fikk lyst til å satse på serien?

- De er veldig gode forfattere. De hadde også veldig sterk lyst til å skrive akkurat innenfor denne sjangeren. det var ikke bare en halvveis gjennomtenkt venstrehåndsidé, mener han.

Lei av alderskategorier

- Vi var så lei serier som inneholder alt. For eksempel «10:12», hva betyr det? Seriene har blitt alderskategorisert inntil det latterlige, mener Svingen.

Når de spør barn hva de ønsker å lese, er svaret nesten alltid det samme: Spennende bøker. Derfor har det blitt stikkordet for den nye serien. De første bøkene har fått titlene «Grusom spådom» (Aamodt), «Dødens glassøye» (Ewo) og «Dødelig blitz» (Svingen).

- Jeg tror dette er en sjanger i vekst, etter at vi har hatt et overskudd av sosialrealisme. For å bli voksen, må en teste ut grensene sine. Derfor er skumle bøker magneter på leserne. Her kan de teste grensene sine, samtidig som det er trygt, mener Ewo.

Ingen grenser

- Hvor går grensa for hvor skummelt dere kan skrive for barn?

- Det er emner som er vanskelige, men i utgangspunktet setter jeg ingen grense for meg selv. Jeg tror mange voksne undervurderer barn. Satt i en kontekst som viser flere sider ved menneskene, tror jeg grensene er få, mener Svingen.

De tre har bestemt seg for å skrive mellom en og to bøker i serien i året. De vil dessuten fortsette å skrive andre bøker ved siden av. Men de er ikke redde for at det skal bli masseproduksjon.

- Vi er jo vant til å skrive. Når du først har en god idé, går det unna, sier Ingunn Aamodt.