- Barnedikt har mye felles med hypnose

Skal forske på suggerende voggesanger.

HYPNOSE I BARNELEK: Virkemidler i barnedikt har flere fellestrekk med virkemidler i hypnose, mener psykolog og poet Helge Torvund. Nå har han fått stipend til å undersøke temaet nærmere. Illustrasjonsfoto: STEIN J. BJØRGE
HYPNOSE I BARNELEK: Virkemidler i barnedikt har flere fellestrekk med virkemidler i hypnose, mener psykolog og poet Helge Torvund. Nå har han fått stipend til å undersøke temaet nærmere. Illustrasjonsfoto: STEIN J. BJØRGEVis mer

(Dagbladet.no):At voggesanger kan være til hjelp når du skal få barn til å sove, er vel ingen nyhet. Men har du tenkt på at årsaken kan være at sangene har flere fellestrekk med hypnose?

-Leser du et rytmisk dikt for flokk med barnehageunger, vil du kunne oppleve forskjell i måten de reagerer på. Noen unger begynner raskt å vogge på kroppen i takt med rytmen. Jeg kan tenke meg de er en tanke lettere hypnotiserbare enn de andre, sier Helge Torvund.

Fått stipend
Han er poet og psykolog, og har vært diktlærer på Diktkammeret til Dagbladet.no i en årrekke. I går ble han tildelt Norsk Barnebokinstitutts (NBI) stipend, som deles ut annethvert år.

Torvund får 50 000 kroner til å undersøke hvordan virkemidler i barnedikt har sammenheng med virkemidler brukt i hypnose.

Som psykolog jobber han selv mye med hypnose, både i forhold til barn og voksne.

- Det virker nok litt fremmed for andre. Men etter å ha holdt på med poesi i 40 år, og med hypnose i snart ti, har jeg etter hvert sett at det er noen veldig interessante overlappingsområder her, sier han.

Torvund har studert både poesiens og psykologiens historie, og mener sammenhengen går langt tilbake i tid.

- Sanger har blitt brukt til å oppnå transe i mange kulturer. Eksempler er indianersanger eller det vi kan kalle medisinsanger, som blir brukt til å helbrede, sier han.

Og barn går særlig lett og ofte inn og ut av transe, mener han.

- De kan leke at de er et dyr eller et annet menneske, også fokuserer de sånn på leken at du kan ha problemer med å kalle dem tilbake, sier Torvund.

FIKK STIPEND: Dagbladet.nos diktlærer Helge Torvund. Foto: ERLING HÆGELAND
FIKK STIPEND: Dagbladet.nos diktlærer Helge Torvund. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer

Terapeutiske virkemidler
Han understreker at han ikke har mulighet til å drive utstrakt forskning på området. Men han vil ta utgangspunkt i hypnoseteknikker han selv kjenner til, og se om han finner dem igjen i barnedikt. Voggesanger er åpenbart suggerende, mener han. Men han vil også undersøke flere moderne dikt av samtidsforfattere.

- Flere har repeterende mønstre som gjør at de ligner på det jeg kaller en hypnotisk induksjon — når du innfører et menneske i transe, forteller han.

- Tror du poetene er bevisste på dette når de skriver?

- Selvfølgelig tenker poeter på virkemidler. Men tror ikke de tenker på det som hypnotiske virkemidler. Det er det nye og spennende med dette prosjektet. Jeg vil undersøke om et av diktene jeg ser på har innebygd spesielle terapeutiske virkemidler, sier Torvund, som også håper å inspirere til økt fokus på bruk av dikt i terapi.

Resultatet av undersøkelsene skal presenteres på NBI i midten av september. I tillegg blir forelesningen publisert i neste års utgave av «Årboka Litteratur for barn og unge».