- Barnedikt har mye felles med hypnose

Skal forske på suggerende voggesanger.

HYPNOSE I BARNELEK: Virkemidler i barnedikt har flere fellestrekk med virkemidler i hypnose, mener psykolog og poet Helge Torvund. Nå har han fått stipend til å undersøke temaet nærmere. Illustrasjonsfoto: STEIN J. BJØRGE
HYPNOSE I BARNELEK: Virkemidler i barnedikt har flere fellestrekk med virkemidler i hypnose, mener psykolog og poet Helge Torvund. Nå har han fått stipend til å undersøke temaet nærmere. Illustrasjonsfoto: STEIN J. BJØRGE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):At voggesanger kan være til hjelp når du skal få barn til å sove, er vel ingen nyhet. Men har du tenkt på at årsaken kan være at sangene har flere fellestrekk med hypnose?

-Leser du et rytmisk dikt for flokk med barnehageunger, vil du kunne oppleve forskjell i måten de reagerer på. Noen unger begynner raskt å vogge på kroppen i takt med rytmen. Jeg kan tenke meg de er en tanke lettere hypnotiserbare enn de andre, sier Helge Torvund.

Fått stipendHan er poet og psykolog, og har vært diktlærer på Diktkammeret til Dagbladet.no i en årrekke. I går ble han tildelt Norsk Barnebokinstitutts (NBI) stipend, som deles ut annethvert år.

Torvund får 50 000 kroner til å undersøke hvordan virkemidler i barnedikt har sammenheng med virkemidler brukt i hypnose.

Som psykolog jobber han selv mye med hypnose, både i forhold til barn og voksne.

- Det virker nok litt fremmed for andre. Men etter å ha holdt på med poesi i 40 år, og med hypnose i snart ti, har jeg etter hvert sett at det er noen veldig interessante overlappingsområder her, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer