DEBATT

Debatt: Barneekteskap

Barneekteskap er vår tids viktigste kvinnesak

Vi vet hva som trengs for å få slutt på barneekteskap.

13 ÅR: To av tre jenter i Bangladesh gifter seg før de er 18 år. Sonhita (13) ble giftet bort da hun var 10 år gammel og mannen var 16 år. Hun måtte slutte skolen og legge drømmen om å bli lærer på hylla. I dag er hun mor til en datter på et halvt år og driver et hushold lik en voksen kvinne. Foto: Plan International
13 ÅR: To av tre jenter i Bangladesh gifter seg før de er 18 år. Sonhita (13) ble giftet bort da hun var 10 år gammel og mannen var 16 år. Hun måtte slutte skolen og legge drømmen om å bli lærer på hylla. I dag er hun mor til en datter på et halvt år og driver et hushold lik en voksen kvinne. Foto: Plan International Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I dag markeres FNs internasjonale jentedag for femte gang. Vi har mye å feire. Verdens ledere vedtok i fjor at likestilling er et hovedfokus i den universelle handlingsplanen for utvikling; FNs bærekraftsmål. Realisering av jenter og kvinners rettigheter er et viktig mål i seg selv, samtidig som vi vet at dette er en viktig drivkraft for fattigdomsbekjempelse.

Til tross for økt politisk vilje internasjonalt er det langt å gå før vi når bærekraftsmålene for 2030. Et område som krever betydelig innsats, er kampen mot barneekteskap. Millioner av jenter får ikke oppfylt sine rettigheter fordi de giftes bort mens de ennå er barn. Det rammer rundt 15 millioner jenter i året. Disse jentene fratas skolegang og risikerer forverret helse og risiko i forbindelse med graviditet og fødsel. Mange utsettes for vold i ekteskap med eldre menn, og de mister muligheten til selv å bestemme sin framtid. Hvis vi ikke tar i et krafttak, vil minst 1,2 milliarder jenter være barnebruder innen 2050.

Vår regjering lanserte nylig en handlingsplan for kvinners rettigheter og likestilling i utenriks- og utviklingspolitikken for de neste fire årene. Her er kampen mot barneekteskap løftet fram. I handlingsplanen står det at barne- og tvangsekteskap skal avskaffes innen en generasjon. I forslag til statsbudsjett som ble lagt fram sist uke, ligger det også føringer for norsk innsats mot barneekteskap. Nå ber vi om at føringene også følges opp av øremerkede midler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.