UNG:  - Shefali fra Bangladesh (avbildet) ble gift da hun var tolv år og fikk sin første datter da hun var 14 år gammel. Foto: Plan
UNG: - Shefali fra Bangladesh (avbildet) ble gift da hun var tolv år og fikk sin første datter da hun var 14 år gammel. Foto: PlanVis mer

Barneekteskap må stoppes

Viljen og presset på å stoppe jenter fra å bli frarøvet deres barndom er så sterkt, at vi sammen kan avskaffe barneekteskap i løpet av én generasjon.

Meninger

Shefali fra Bangladesh ble gift da hun var tolv år og fikk sin første datter da hun var 14 år gammel. Barnet overlevde bare i tre dager. Hennes to neste barn led samme skjebne. Nå, 22 år gammel, har hun for første gang fått et barn som har overlevd.

I forrige uke diskuterte Menneskerettighetsrådet i FN i Genève ett av vår tids alvorligste utviklingsproblem; nemlig at 39 000 mindreårige jenter hver eneste dag blir giftet bort. Noen barn er så unge som fem år og har ingen forståelse av hva som skjer eller hvorfor de blir bortført fra foreldrene. Under karakteristikker som «ett av verdens mest grusomme menneskerettighetsbrudd», «slaveri» og «stjålet barndom» tar et samlet Menneskerettighetsråd i FN avstand fra praksisen som tvinger jenter vekk fra samfunnet, ut av skolen, hjem til en fremmed mann og gjennom altfor tidlige graviditeter.

Shefalis historie er dessverre ikke enestående. I utviklingsland er dødfødsler og dødsfall i løpet av den første uken av livet er 50 prosent høyere blant nyfødte til unge mødre. Komplikasjonene fra graviditet og fødsel er i tillegg den største dødsårsaken blant jenter mellom 15 og 19.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Barneekteskap er en praksis dypt forankret i kultur og tradisjon, og skyldes også økonomisk press på familier. Et stort antall barnebruder blir solgt, utsatt for menneskehandel og noen ganger ofret for å betale familiens gjeld. For familier som lever i fattigdom er ofte løsningen å gifte bort datteren og la sønnen få skolegang, fordi sønnens skolegang blir sett på som en investering, mens kostnadene til en datters skolegang blir en investering som tilkommer hennes fremtidige manns familie.

Andre familier igjen gifter bort datteren for å beskytte døtrene mot uønsket oppmerksomhet fra menn, seksuelt misbruk og utnytting. Men istedenfor økt beskyttelse bidrar tidlige ekteskap til en skjev maktfordeling og økt risiko for alvorlige overgrep. I tillegg mangler flertallet av verdens stater fortsatt lovgivning som effektivt forbyr barneekteskap. I de landene der det finnes lover, blir de ofte ikke håndhevet. Statsminister Erna Solberg skal denne uken til Sør-Afrika, Rwanda og Malawi for å diskutere utdanning og helse i sluttspurten for FNs tusenårsmål. Vi mener statsministeren bør bruke anledningen til å ta opp barneekteskap som et viktig hinder for å nå flere av Tusenårsmålene. Norge bør ta en lederrolle internasjonalt og via ambassadene i land der barneekteskap er utbredt, for å bekjempe skikken.

Vi må jobbe langsiktig med programmer som involverer både jenter og gutter, kvinner og menn og hele lokalsamfunnet, inkludert religiøse ledere, samtidig som vi sikrer et sterkt lovverk og håndheving av dette. Jentene som er rammet må også få tilgang til helse og utdanning og støtte til å komme seg ut av tvangsekteskapet.

Mens verdens stater og NGO-er diskuterte barneekteskap i FN ble 10 000 jentebarn noens ektefelle. Likevel; nå er viljen og presset på å stoppe jenter fra å bli frarøvet deres barndom så sterkt, at vi sammen kan avskaffe barneekteskap i løpet av én generasjon.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.