Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Barnefilmen ble for «sexy» for de yngste i Storbritannia

Snart klar for norske kinoer.

 SNART NORGES-KLAR:  Familiefilmen «Paddington» har gjort braksuksess i Storbritannia, til tross for alderssensur. Foto: Filmweb/ Studiocanal Limited 2014
SNART NORGES-KLAR: Familiefilmen «Paddington» har gjort braksuksess i Storbritannia, til tross for alderssensur. Foto: Filmweb/ Studiocanal Limited 2014 Vis mer

London (NTB- Emil L. Mohr): Kun Hollywood-eventyret «Hobbiten» gjør det skarpere på britiske kinoer i jula enn «Paddington», den ferske filmatiseringen av de avholdte barnebøkene.

Dette til tross for at sensorene i øyriket utstyrte den med såkalt «Parental Guidance»-stempel, grunnet angivelige «milde trusler, milde sexreferanser og milde ukvemsord».

Mørkere historie Forfatteren Michael Bond har selv en ørliten rolle, og rykket straks ut og sa seg «fullstendig forbauset» over avgjørelsen.

«Downton Abbey»-stjerna Hugh Bonneville, som spiller adoptivfaren Mister Brown, kan imidlertid være med på at historien er blitt noe mørkere.

- Paddington som sådan har ingen dyster side - men livet har, sier han til NTB i London, byen handlingen foregår i.

- Og jeg synes dette bidrar til tyngde, spenning og faremoment - alt du ønsker deg i et drama. Spørsmålet er om bjørnen vil klare seg - vent og se, tilføyer Bonneville hemmelighetsfullt.

Stjernespekket Etter at han først dukket opp i duffelcoaten sin i 1958, holdt Paddington det gående i et 20-tall av Bonds bøker. Regissør Paul King har tatt seg til dels store friheter, men er fortsatt innenfor, ifølge Bonneville.

Fortsatt stammer bamsen fra den peruanske jungelen. Ennå er han oppkalt etter en togstasjon og elsker marmelade. Stadig finnes det dem som vil ham vel og uvel.

- Vi kunne fort produsert en versjon som snakket ned til barn - eller som prøvde å være «kul». Dette er ingen av delene, hevder Bonneville, som har størrelser som Nicole Kidman, Imelda Staunton og Julie Walters med på skuespillerlaget.

- Resultatet er veldig trofast mot Bonds univers, uten å være slave av det. Det er morsomt og rørende. Da jeg så det forleden kveld, fikk jeg klump i halsen både én og tre ganger, rapporterer han stolt videre.

Pelsoutsider Premieren i Norge, hvor filmen har fått 7-årsgrense, er satt til 16. januar. Samme dato går den opp i USA, der de virkelige billettinntektsmulighetene lokker.

- En stund bekymret vi oss for om amerikanerne ville skjønne den. Jeg tror ikke vi trenger å bekymre oss for det lenger. Det koker jo ned til en fortelling om en outsider som tilfeldigvis har pels, mener Bonneville.

Lik Dagbladet på Facebook

- Hvis det er noe å lære her, tror jeg det handler om toleranse og forståelse av dem som er annerledes enn oss selv. Bjørnen kommer fra et merkelig sted for oss til et merkelig sted for ham. Alt han håper på, er å kunne finne seg til rette, gjøre sitt beste og få seg et hjem i emosjonell forstand. Det er en god story - med et digert hjerte i sin midte.

Scenesterk - Hvordan opplevde du filmerfaringen kontra «Downton Abbey»?

- Film er større og tregere. Maskineriet er simpelthen mer omfattende og tidkrevende. Her skjøt vi én scene per dag, mens vi gjerne river av oss ti på «Downton».

Bonneville knegger over penskjortesnippen.

- Fint var det, for på min alder er senere som regel bedre.