Barneforvikling

«Tur & retur» er en komedie om barn og skilsmisse, et universelt og evig aktuelt tema som her takles med både humor og innlevelse.

At unge Amanda Davin er en glimrende skuespiller, beviser hun så det suser i dobbeltrollen sin i forviklingskomedien «Tur & retur». Men også svorske Jørgen Langhelle (som har skiftet målføre) er drivende god som pappa Torkel. Andre norske medvirkende i «Tur & retur» er Bjørn Floberg og Henny Moan.

11-åringer

På Arlanda treffes to 11-åringer: mammadalten Martin (spilt av Amanda Davin) og guttejenta Julia (spilt av Amanda Davin). De er på vei mot hver sin destinasjon - han til pappa i Norrland, og hun til mamma i Malmö. Men Julia vil ikke til mamma, og når hun oppdager at Martin kunne vært tvillingen hennes, tvangsovertaler hun ham til å bytte plass.

Sånt gjør man naturligvis ikke uten forviklinger, men viktigst av alt er erfaringene Martin og Julia gjør i sine nye habitater.

De to barna er rake motsetninger, Julia er ei energisk og engasjert jente med sterke meninger, mens Martin er en puslete nerd som drømmer om å spille piano med sitt store idol Robert Wells.

Martin havner i Malmö hos Julias mamma Kicki (Helena af Sandeberg), en Barbie-blondine som skal gifte seg med «Gladiatorene»-deltakeren Peter «Pollox» (spilt med sedvanlig psykoengasjement av Torkel Petersson). At arge Julia plutselig er blitt snill og hyggelig, er en stor overraskelse for alle, men særlig for Peters datter My (Julia Ragnarsson).

Bedre går det ikke i Norrland, hvor Julia viser seg langt mer handlekraftig og slagferdig enn Martin noensinne har vært. Det forundrer først farmor (Henny Moan), men hardest går det ut over onkel Sverker (Bjørn Floberg) og fetter Joakim (Leonard Goldberg).

Innsikt og forståelse

«Tur & retur» bygger idémessig på den norske kortfilmen «In Transit», skrevet av søstrene Gry og Birgitte Bratseth, men er utbygd av regissør Ella Lemhagen, som for fem år siden laget den meget gode «Tsatsiki»-filmen. Resultatet har denne gangen blitt like godt, Lemhagen har både innsikt og forståelse når hun lager film om og for barn.

STERK DUO: Julia (Amanda Davin) og Torkel (Jørgen Langhelle) i forviklingskomedien «Tur & retur».