Barnehage-bisniss

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På begynnelsen av 70-tallet gikk tre prosent av norske barn i barnehagen. Da dreide debatten seg om det i det hele tatt var riktig å satse på barnehageplasser. I dag, nesten 40 år senere, har 95 prosent av alle barn vært innom barnehagen før de begynner på skolen. Den norske befolkning har gått fra å være dypt skeptisk til å anerkjenne barnehagen som en viktig del av livet. Den gir barna språkstimulering og sosial kompetanse med seg videre i utdanningskjeden.

Anerkjenne barnehagens viktige rolle gjorde også den rødgrønne regjeringa idet den lovet full barnehagedekning. De rødgrønne har klart det som sittende regjeringer har prøvd på de siste 20 åra: å komme i havn med barnehagedekninga. Pengesekken ble åpnet for barnehagedrift. Det ble satset på private så vel som kommunale barnehager. I år brukes rundt 24 offentlige milliarder på tilskudd til barnehager. Dette har åpnet opp for private aktører som ser at barnehager er en potensiell gullgruve.

For i hvilken bransje kan du ellers få offentlig støtte på driftskostnader med rundt 80 prosent? Hvilke andre bransjer kan tilby at andre dekker alle renter og avdrag til byggelånene? Dette er en forretningsmessig gavepakke; om noen år vil bygningsmassen være helt eller delvis nedbetalt av stat og kommune, og private eiere kan selge eiendommen videre som barnehage eller omregulert til bolig. Til og med foreldre stiller på dugnad i kommersielle barnehager, og sparte vedlikeholdsutgifter kan havne i eiernes lommer. Det er forøvrig både underlig og synd at mange kommunestyrer ikke har skjønt hvor gunstig det har vært å bygge barnehager de siste årene, men overlatt det til private aktører.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer