Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Kommersielle barnehager:

Barnehagebaronene og det vanskelige k-ordet

Skal vi føre en saklig debatt om kommersielle barnehager, må de som forsvarer dem slutte å tåkelegge med villedende begreper.

LAV TROVERDIGHET: Forkjemperne for kommersielle barnehager har lav troverdighet når de avviser problemstillingen om at hensynet til privat profitt kan gå på bekostning av barnas beste, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix
LAV TROVERDIGHET: Forkjemperne for kommersielle barnehager har lav troverdighet når de avviser problemstillingen om at hensynet til privat profitt kan gå på bekostning av barnas beste, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Datteren min går i en privat barnehage. Jeg fører ingen kamp mot private barnehager. Jeg bare skjønner ikke hvorfor skattepenger og foreldrebetaling skal gå til profitt for kommersielle barnehageeiere når de i stedet kunne blitt brukt til bedre bemanning i barnehagen.

Likevel hevder Arild M. Olsen i Private Barnehager Landsforbund (PBL), Lars Kolbeinstveit i høyresidens tankesmie Civita og Inger Marie Einan i den kommersielle barnehagekjeden Kidsa at jeg henholdsvis er motstander av, fører en kamp mot, og ikke minst en vendetta mot private barnehager.

Kommersielle barnehageeiere og deres talspersoner har i alle år forsøkt å tåkelegge forskjellen på ideelle og kommersielle barnehager. I private ideelle barnehager, som den datteren min går i, går kommunale tilskudd og foreldrebetaling til å sikre et best mulig tilbud til barna. Kommersielle barnehager drives med formål om å tjene penger.

Når man i debatten om barnehageprofitt konsekvent kaller kommersielle barnehager «private», utnytter man tilliten mange har til ideelle aktører, for å dempe motstanden mot de kommersielle.

Et spesielt merkelig utslag får den villedende språkbruken når jeg påstås å hevde at «de private barnehagene dominerer Private barnehagers landsforbund» (Einan).

Det jeg, og flere styrere i ideelle barnehager har kritisert, er at de store kommersielle kjedene dominerer arbeidsgiverorganisasjonen, på bekostning av de ideelles innflytelse.

Det virker som Civita, PBL og Kidsa er livredde for k-ordet. Det er ikke så rart, for det virker ikke som de har opinionen med seg i sitt forsvar for kommersielle barnehager.

Videre er det villedende når innsenderne bruker resultater fra foreldreundersøkelser som bevis på at kvaliteten i kommersielle barnehager er bedre enn i kommunale. Disse undersøkelsene skiller ikke mellom ideelle og kommersielle barnehager, og det frivillig for barnehagene å delta i dem.

Dessuten er de ikke nødvendigvis gode nok kilder til å si noe om kvaliteten. Forskningsprosjektet «Med blikk for barn» viser at kvaliteten i norske barnehager er langt fra så god som resultatene fra undersøkelsene gir inntrykk av.

Jeg har selv blitt kontaktet av en pedagogisk leder i en Kidsa-barnehage, som forteller at foreldreundersøkelsen er ubrukelig som mål på kvalitet, særlig i barnehager der det råder en taushetskultur.

De kommersielle barnehagene har færre voksne per barn enn de kommunale, og de store kommersielle kjedene utmerker seg med spesielt lav bemanning. Kidsa-barnehagene, for eksempel, har i snitt 6,7 barn per voksen, mens snittet i de kommunale barnehagene i Bergen ligger på 6,3.

Det framstår provoserende for de fleste barnehageforeldre når vi i en ny rapport, bestilt av regjeringen, har fått vite at investeringer i de kommersielle barnehagekjedene har vært tre ganger så lønnsomme som på børsen. Forkjemperne for kommersielle barnehager har derfor lav troverdighet når de avviser problemstillingen om at hensynet til privat profitt kan gå på bekostning av barnas beste.

Til tross for høy avkastning, og at tidligere eier av Kidsa-barnehagene tjente 215 millioner kroner på salget av dem, hevder PBL og Kidsa at barnehageeierne egentlig ikke er ute etter privat profitt, de må bare «kunne legge seg opp penger for å gjøre nødvendig vedlikehold og ta investeringer som bidrar til høy kvalitet på tilbudet», ifølge Olsen.

I så fall kan de jo bare omdanne kommersielle barnehager til stiftelser, der det sikres at alle pengene kommer barna til gode?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!