LEDER

Barnehager:

Barnehage­konsernene har sluppet for billig

Det er på høy tid at regjeringen får bedre innsyn i de private barnehagenes økonomi.

PÅ HØY TID: Vilkårene har vært altfor gunstige for de store barnehagekonsernene, som har kunnet tjene store penger på offentlige midler og foreldrebetaling. Det er på høy tid med et strammere regelverk. Foto: Shutterstock / Scanpix.
PÅ HØY TID: Vilkårene har vært altfor gunstige for de store barnehagekonsernene, som har kunnet tjene store penger på offentlige midler og foreldrebetaling. Det er på høy tid med et strammere regelverk. Foto: Shutterstock / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Det må ha vært frustrerende å være regjeringen i barnehagedebatten. I årevis har det kommet jevnlige nyhetssaker om store barnehagekonserner som tjener svært godt på offentlige tilskudd. På den måten har de nærmest lagt slegga i hendene på opposisjonen, som har kunnet slå løs av all kraft og gjøre begreper som «velferdsprofitører» til en del av dagligtalen.

Det er derfor ikke vanskelig å forstå hvorfor Kunnskapsdepartementet nå legger frem et forslag om et nasjonalt økonomisk tilsyn, som skal se til at pengene som strømmer inn til barnehagene fra foreldre og myndigheter faktisk brukes på å gjøre hverdagen bedre for barna. Det er også all grunn til å støtte forslaget. Det eksisterende regelverket er utdatert, preget av å være nedtegnet i en tid da barnehager var små og enkeltstående, og ikke tilpasset 2020, med sine gigantiske aktører og store overskudd. Det er på høy tid at staten får bedre overblikk og kontroll over hvordan skattebetalernes og foreldrenes penger faktisk forvaltes.

Samtidig melder Kunnskapsdepartementet at de har måttet gi opp ambisjonen om å legge fram mer omfattende lovendringer på grunn av coronasituasjonen, og at dette arbeidet derfor er utsatt til høsten. Blant annet skal departementet vurdere hvorvidt den enkelte barnehage skal gjøres til et selvstendig rettssubjekt, og ikke bare en avdeling som inngår i en større enhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer