DELSEIER OM PROFITT: Bjørnar Moxnes (Rødt) under trontaledebatten på Stortinget tirsdag.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
DELSEIER OM PROFITT: Bjørnar Moxnes (Rødt) under trontaledebatten på Stortinget tirsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Barnehager og profitt:

Barnehagemarkedet må reguleres strengere

Rødts første delseier på Stortinget kom tidlig.

Meninger

Det var en ideologisk ensom Bjørnar Moxnes som stilte til dag to av trontaledebatten på Stortinget i går. Ifølge han selv er han kommunist «i godt lag», men nasjonalforsamlingens sammensetning tatt i betraktning er det lite selskap å finne for Rødts eneste representant. Alene eller ei: Moxnes fikk på plass to små seire for Rødt i går. Ikke bare fikk partiet sette nasjonal dagsorden for statsministeren i Stortinget, noe det er lenge siden selv en light-kommunist har gjort: Svaret statsministeren ga var også en delseier.

Gjennom en lang valgkamp har Rødt-lederen egget til kamp mot de såkalte «velferdsprofitørene». Kommersielle og private selskaper som tar profitt på levering av velferdstjenester til det offentlige. Særlig er det kommersielle barnehager som har vært gjenstand for partiets oppmerksomhet. Siden den rødgrønne regjeringens barnehagereform, som takket være private barnehager sikret tilnærmet full barnehagedekning i landet, har eiernes profitt vært omdiskutert og kritisert. Spesielt fra Rødt, men også av SV som i sin tid sto i bresjen for reformen.

I en serie gode saker det siste året har Dagens Næringsliv gått barnehagesektoren i sømmene. Utbytter, eierstrukturer og barnehagenes kvalitet har vært mye omtalt. I starten av oktober kunne avisa avdekke at «fem selskaper som solgte private barnehager til Læringsverkstedet i 2016 sitter igjen med en samlet gevinst på rundt en halv milliard kroner». Det etter salg av 39 barnehager. I kjølvannet av DN-sakene fulgte Klassekampen på. Tirsdag kunne vi lese at eierne av Grenland Barnehagedrift AS hadde en årlig avkastning på 81 prosent på den opprinnelige investeringen. Fra 2006 til 2016 ble eiernes innskudd på 540000 kroner til 206 millioner kroner da selskapet ble solgt.

De enorme gevinstene fikk i forrige uke kunnskapsminister Henrik Asheim til å varsle en gjennomgang av reguleringen av barnehagemarkedet. I Stortinget i går tråkket statsministeren i de samme sporene, og siktet til slapp regulering av hjemfallsrett på tomter barnehageselskaper har fått. Det er gode, men nye, toner fra Høyre. I valgkampen brukte partiet mye krefter på å svartmale dem som var kritiske til store profittmarginer i velferden.

Dagbladet mener i likhet med Høyre at private barnehager har en viktig plass i sektoren. Prinsipielt er det ingenting galt med profitt på barnehagedrift, og Rødt krav om profittforbud bør Stortinget se bort ifra. Vi støtter likevel kravene om strengere regulering av markedet. Både lovverk og finansiering bør endres, slik at tilskudd knyttes tettere opp mot legitime kostnader og den faktiske aktiviteten.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.