Barnehagen

- Et sted for politisk korrekt og konform oppdragelse i stedet for mangfold og individualisme?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det mangler ikke på politiske krefter som en gang har ment at barn bør skilles fra sine foreldre for å sosialiseres i det klasseløse samfunnet til beste for fellesskapet og samfunnsutviklingen. Stalin skal ha uttalt at ’Sovjet-mennesket er et tannhjul’. Menneskets ukrenkelige egenverdi var med andre ord redusert til et verktøy for å oppnå samfunnsgevinst og politiske mål. Dette er tanker de fleste land har lagt bak seg i dette århundret.

Jeg mistenker ingen for å begrunne dagens tverrpolitiske mål om full barnehagedekning med slike autoritære tanker. Spørsmålet er om vi i tilstrekkelig grad har reflektert over hva som skjer når nesten alle barn går i offentlige barnehager. Hos Stalin og Mao var det eksplisitt mål å fjerne familiens ansvar for egne barn; kan vi risikere at en utilsiktet konsekvens av en tilsiktet politikk blir en gradvis utarming av foreldreansvaret? Økonomiske incentiver gjør det allerede i dag i praksis vanskelig for de fleste å velge noe annet enn offentlig finansierte og pedagogisk godkjente barnehager. Det svekker familienes reelle frihet til å velge andre løsninger for egne barn. Er vi på vei mot et samfunn der det offentlige i stor grad overtar foreldrenes ansvar for oppvekst og dannelse?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer