DEBATT

Velferdsprofitører

Barnehagene skal være for barna, ikke for investorer

Arbeiderpartiet vil at skattepengene vi setter av til barnehagen skal gå til gode barnehager for barna. Smutthullene må tettes og en ny strengere lov må på plass.

STRENGT REGELVERK: Vi trenger det samme tydelige og strenge regelverket for private barnehager, som for private skoler, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
STRENGT REGELVERK: Vi trenger det samme tydelige og strenge regelverket for private barnehager, som for private skoler, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Høyre har hatt en markant snuoperasjon i barnehagepolitikken den siste tida. Tidligere mente Høyres nestleder, Jan Tore Sanner, at barnehageloven var utdatert og advarte mot at de store kjedene hadde betydelige utbytter og lavere bemanning.

Nå ser vi at Høyre er forsvarere av de store kjedene og velferdsprofitørene. Det er ikke lengre så viktig å tette smutthullene i barnehageloven, og i Dagbladet blir Høyres Tybring-Gjedde sjokkert når jeg vil den enorme profitten i barnehagene til livs.

Barnehagesektoren har gjennomgått enorme endringer de siste åra. Innovasjon er erstattet med oppkjøp.

Dette virkelighetsbildet er bekreftet gang på gang. Sist når den private kjeden Læringsverkstedet tidligere i år solgte 138 barnehagebygg for totalt 4,25 milliarder kroner. Selgeren tjener milliarder og den svenske kjøperen sikrer seg årlige utbytter langt over det en kan forvente på Oslo Børs.

Et annet eksempel er Gråtass Barnehage i Fredrikstad. Der hadde eierne kjøpt ferieleiligheter på Hafjell og Tyrkia, og gitt seg selv honorar på 550.000 kroner.

Tillater vi at barnehageeiere kan bruke skattepengene på en slik måte bidrar vi til å uthule tilliten til velferdsstaten. Tybring-Gjedde skriver at man ikke kan sløse med skattebetalernes penger. Sløsingen med barnefamilier sine skattepenger skjer når høyreregjeringen lar eierne ta enorm profitt ut av barnehagen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer