Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT: Private barnehager

Barnehager for barna eller bankboks for milliardærer?

Det er trist at høyresiden omtanke for velferdsprofitører i omsorgstjenester er større enn for barn i barnevernet, barnehagene og i asylmottak.

BARN: Omsorg for barn skal ikke være butikk, skriver Audun Lysbakken
BARN: Omsorg for barn skal ikke være butikk, skriver Audun Lysbakken Vis mer
Meninger

I Dagbladet 29. mars anklager Kristin Vinje fra Høyre SV for å snu ryggen til private initiativ i barnehagesektoren. Mens partikollega Kristian Tonning Riise, følger opp dagen etter med påstå at venstresiden mener det er «moralsk overlegent å drive ineffektivt eller gå med underskudd». Dette er med respekt å melde tøv.

Å bli møtt med dette av et parti som har motarbeidet tidenes barnehageløft, er dessuten historieløst og avslørende.

Da SV sammen med AP, SP og Frp inngikk et barnehageforlik i 2003, sto Høyre på sidelinjen. Da Høyre ti år seinere inntok regjeringskontorene, økte foreldrebetalingen, bevilgningene for å opprette nye barnehageplasser ble kuttet, og planene om mer fleksible barnehageopptak ble reversert.

Det viser at med Høyre i førersetet hadde det verken blitt dugnad eller nok private eller offentlige barnehager i dette landet.

Jeg kan forsikre Høyre om at SV ikke vil noen barnehager til livs. Vi har heldigvis mange flotte barnehager i Norge, og over halvparten av dem er private. Men det er også store variasjoner i kvaliteten. Både innenfor de kommunale- og kommersielle og ideelle barnehager ser vi blant annet store forskjeller i bemanning og i kompetansen til de ansatte.

Å påpeke utfordringer og foreslå forbedringer for hvordan vi kan ivareta og videreutvikle et godt og likeverdig barnehagetilbud til barna våre, er ansvarlig politikk.

En fullfinansiert barnehage er til for barna, ikke for profitt, skriver SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Pawle / NTB Scanpix
En fullfinansiert barnehage er til for barna, ikke for profitt, skriver SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Pawle / NTB Scanpix Vis mer

Dette handler ikke om private eller offentlige barnehager. Det handler om skattepenger og foreldrenes egenbetaling skal kunne tas ut fra barnehagen og puttes i private lommer. I dag er oppkjøp og salg av barnehager big-business.

Når vi vet at mange barnehager har for lav bemanning, at det ikke settes inn vikarer ved sykdom, at lønns- og arbeidsvilkårene for ansatte er dårligere enn i de offentlige barnehagene: Er det da greit for Høyre at barnehageeiere tjener 250 millioner kroner gjennom kjøp og salg av barnehager som er fullfinansiert av foreldrene og skattebetalerne? Eller bygger seg opp en privat formue på 169 mill kroner? Slik vi har sett eksempler på.

Å øke størrelsen på private eieres lommebøker, var ikke intensjonen da barnehageloven blei vedtatt. Og siden Høyre ikke har fremmet nytt lovforslag, tolker jeg det som at de stiller seg bak loven og dens intensjon. Heller ikke SV har endret standpunkt.

Derimot erkjenner vi at lovens intensjon ikke blir etterlevd og at den kan være vanskelig å håndheve.

Derfor har vi bedt regjeringen vurdere hvordan lovverket kan bli bedre. Dette gjorde regjeringen nylig i høyskolesektoren, og Stortinget vedtok denne uka å stramme inn loven for private høyskoler og fagskoler, på bakgrunn av avsløringer om at statsstøtte og studentenes egenbetaling ikke kom studentene til gode. Hvorfor skal dette gjelde for 20-åringen og ikke 5-åringen?

I SV er vi tydelig på at omsorg for barn ikke skal være butikk.

En fullfinansiert barnehagesektor er fellesskapets investering i utdanning, omsorg og velferd – ikke en bankboks for milliardærer.