BRANNMANN: USAs president, Donald Trump, får sitte bak rattet i en brannbil under en seanse utenfor Det hvite hus. Foto: AFP PHOTO / Olivier Douliery
BRANNMANN: USAs president, Donald Trump, får sitte bak rattet i en brannbil under en seanse utenfor Det hvite hus. Foto: AFP PHOTO / Olivier DoulieryVis mer

Donald Trump i hardt vær:

Barnekeiserens fall

Verdens eneste supermakt holdes som gissel av en bortskjemt, 71 år gammel sjuåring, som opplever at luftslottet hans er i ferd med å kollapse.

Kommentar

NEW YORK (Dagbladet): Donald Trump (71) er den eldste mannen som noensinne er valgt til president i USA. Likevel oppfører han seg som en sjuåring. Denne uka har Trump ironisk nok utropt til «Made in America-uke», selv om hans egne varer ofte produseres i Mexico, Kina og andre steder. Trump var trolig uansett fornøyd med feringen fordi han fikk kjøre brannbil og gå med cowboyhatt. Slikt er stor stas for en sjuåring. Dessuten var det en kjærkommen distraksjon når virkeligheten har stukket hull på luftslottet han har forsøkt selge.

Store deler av Trumps karriere er bygd på overdrivelser, bløffer, bedrag og løgner. Han er den sleipe bruktbilselgeren, som har gitt den gamle bilen et nytt strøk lakk, men gitt fullstendig blaffen i motoren. Bilen går kanskje noen mil til, men uten vedlikehold ender det raskt med full stans.

Et av hans store løfter i valgkampen var å fjerne Obamas helsereform og erstatte den med noe bedre. Problemet er bare at Obamacare har gitt 22 millioner amerikanere helseforsikring. Republikanernes nye plan innebærer at millioner, særlig fattige og eldre vil miste forsikringen igjen. Det er selvsagt upopulært, og Republikanerne klarer ikke å bli enige med seg selv. Trump har fått erfare at han har politisk tyngde som en heliumballong og opptrer fintfølende som en bulldoser når han brøyter seg inn i det politiske spillet for å presse republikanske politikere.

Samtidig er Trump så innhyllet i stanken fra Russland-skandalen hvor han har gjort utallige tabber som gjør situasjonen verre. Stadig nye opplysninger dukker opp om hvordan Trumps valgkamporganisasjon hadde kontakt med russere. New York Times har blant annet avslørt hvordan sønnen, Donald jr., svigersønnen Jared Kushner og hans daværende valgkampsjef, Paul Manafort, i fjor sommer møtte russiske kontakter etter å ha blitt lovet ødeleggende informasjon om Demokratenes kandidat, Hillary Clinton, fra russiske myndigheter. Trump og sønnen fortsetter likevel å lyve og dekke over. Dermed fortsetter Russland-skandalen i stadige nye drypp.

På den internasjonale arenaen har Trump trukket USA ut av Paris-avtalen og trampet på sine Nato-allierte. Samtidig kysser han gjerne bakenden til autoritære ledere i Saudi-Arabia, Egypt og Russland. Han truer også med handelskrig og prøver å stenge USAs grenser. På forbløffende kort tid har han klart å svekke USAs lederposisjon. Europa stoler ikke lenger på sin allierte i vest. Russland og Kina ser at de kan øke sin innflytelse i maktvakuumet som er oppstått.

Trump er blitt kalt en populist, en korrupt Nixon-aktig politiker og en fascist, men David Brooks, en konservativ kommentator i New York Times, mener det er infantilisme som driver ham. Umodenhet og mangel på selvkontroll er hans fremste karaktertrekk. Hør bare når han blir intervjuet. Som en sjuåring hopper han rundt uten evne til å konsentrere seg. Mangelen på konsentrasjon gjør også at han ikke evner å ta til seg informasjon og sette seg inn i problemstillinger. Dermed mangler han grunnleggende kunnskaper om alt fra sin egen helsereform til Nato. Trump har samtidig et forvridd selvbilde og er konstant på desperat jakt etter skryt. Når ingen andre skryter, gjør Trump det selv. De fleste voksne, bortsett fra Trump har utviklet en evne til å forstå hvordan andre tenker. For ham er andre mennesker bare noen som enten gir ham støtte eller misbilligelse.

Meningsmålingene viser at velgerne flykter fra Trump. På målingen fra Washington Post og ABC News er bare 36 prosent av velgerne fornøyde med ham. De eneste som fortsatt virkelig støtter Trump, er de aller mest lojale kjernevelgerne. Spørsmålet er hvor lenge de blir værende når de merker at helseforsikringen forsvinner og arbeidsplassene Trump lovet, ikke kommer tilbake. I kongressen fortsetter republikanere uten ryggrad å forsvare ham offentlig. Men når mikrofonene er skrudd av, snakker mange om at han ikke er vel bevart.

Fortsatt forsøker Trump samme strategi som har fungert for ham i forretningskarrieren. Han bløffer, skaper kaos og trekker alle ned i søla med seg. Vi kan åpenbart ikke stole på USAs president. Men det blir stadig tydeligere at han hovedsakelig er verdens største internettroll når han fyrer av en rasistisk, idiotisk, løgnaktig eller selvmotsigende twittermelding. Trump er verdens mektigste mann, men han er også den sju år gamle gutten som ropte «ulv! ulv!» for å få oppmerksomhet.