JOHN GREENS «Faen ta skjebnen», en kjærlighetshistorie mellom to kreftsyke ungdom, er Gyldendals store ungdomssatsning til våren.
JOHN GREENS «Faen ta skjebnen», en kjærlighetshistorie mellom to kreftsyke ungdom, er Gyldendals store ungdomssatsning til våren.Vis mer

Barnekrim og kjærlighet mellom kreftsyke ungdommer

Spenstig vår for leselystne barn og unge.

KOMMENTAR: Et godt nytt år betyr forhåpentlig god ny litteratur — også for barn og unge. Vi tok en ringerunde til forlagene og spurte hvilke vårbøker de hadde størst forventninger til. Liksom i voksenlitteraturen satses det tungt på krim og spenning. På Aschehoug kommer Tom Egeland med sin første ungdomsbok, en såkalt kodekrim lagt til Roma. Mens far og datter Hagerup følge opp sin suksessfulle Sherlook Holmes-aktige krimserie for de yngste med «Påskemysteriet».  

Også Mangschou byr på på velkjente navn og spenning. I Skumringsserien kommer Jon Ewo kommer med den lettleste spenningsboka «Noia». Samt en etterlengtet bok nummer to i Ally Condies dystopiske suksess-serie Matched, kalt «Reached».  En like dyster fremtid spås i Schibsted, med Veronica Roots science fiction «Divergenet». Mens fjorårets debutant Bente Rene Lindmo, byr på fantasy for nybegynnere med «Gaias tempel».  

Vårens desiderte vinner må likevel være Rick Riordans nye serie om Percy Jackson «Gudene fra Olympos». Den toppet i fjor de amerikanske bestselgerlistene foran «Fifty Shades of Grey» og J.K. Rowlings «The Casual Vacancy» — og vil muligens hjelpe på Schibsteds vaklende økonomi.  

Storsalg forventer også Kagge med «Arven». Det er en ny serie til «Ever»-forfatter Alison Noël, og lokker med paranormal kjærlighet for unge - og visstnok også litt gamle - jenter. Ellers kommer nok en krim med Jørn Lier Horsts «Undervannsgåten», som er tredje bok i ungdomskrimserien om firspannet Clue.  

Omnipax derimot, ønsker debatt. Det ble det i hvert fall i Sverige da Sofia Malmberg kom med «Elin under havet,» som nokså sensasjonelt ble nominert til Augustprisen. Det er en grafisk roman om tillitsbaserte seksuelle overgrep mot barn - såkalt grooming. Den skal være så viktig og vakker at den gav forlagets Siri Morland gåsehud. Der har de også stor tro på debutanten Heidi Sævareids ungdomsroman «Spranget»; om å kjempe seg fri fra et strengt religiøst miljø.  

De aller minste kan glede seg til Cappelens «Vaffelmøkk», en ny bok i Tore Renberg og Øyvind Torseters serie om Ine og Hasse. Mens Stian Hole, som har så fantastiske collageteknikker, kommer med «Annas himmel». Samlaget har store forventinger til fjorårets kritikerroste debutant Sunniva Rynning Bergs «Beina i gitaren», for såkalt moden ungdom. De byr også på tredje og siste bok i Anna R. Folkestads småbarnserie om Unni og Gunni —  med apper.  

Gyldendal har sikret seg fjorårets amerikanske ungdomsboksensasjon «Faen ta skjebnen» av John Green. Boka er en kjærlighetshistorie mellom to kreftsyke ungdom, og ble kåret til «#1 Fiction book of 2012» av TIME Magazine. Fifty Shades-suksessen må ha gitt vårt nyslåtte erotiske forlag mersmak. Også de unge får sitt, med den svenske novellesamlingen «Heit». Det er saftige saker skal vi tro den begeistrede kritikeren i Helsingsborgs Dagblad:

«Inga omskrivningar och mystiska metaforer nej, texterna dignar av riktigt schyssta beskrivningar av kukar som står och fittor som savar. Vackra, raka bilder av knullande kroppar — ändå helt utan porrspråkets överdrifter.»