DEBATT

Debatt: Litteratur

Barnelitteratur er livsviktig for framtida

Kan det å lære ungene våre å bli glade i historier være et av de viktigste redskapene vi gir dem mot en usikker framtid? 

Barn må lese: Bøker og historiefortellinger er på ingen måte hele løsninga på alle problemene framtidas voksne kommer til å stå ovenfor. Men de hjelper litt, skriver innleggsforfatteren. Foto: Christine Olsson / TT / 
NTB scanpix 
Barn må lese: Bøker og historiefortellinger er på ingen måte hele løsninga på alle problemene framtidas voksne kommer til å stå ovenfor. Men de hjelper litt, skriver innleggsforfatteren. Foto: Christine Olsson / TT / NTB scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Empatien er litteraturens grunnrefleks. Den som leser kan ikke unngå det som er lesingens utgangspunkt: Hvordan er det å være en annen enn meg selv? Kan det å lære ungene våre å bli glade i historier være et av de viktigste redskapene vi gir dem mot en usikker framtid?

Som forfatter reiser jeg mye på skolebesøk. Det er et stort privilegium å få lov til å komme til så mange ulike lokalmiljøer og være noe annet enn en turist. Jeg har viktige samtaler med elevene jeg møter.

Vi snakker om bøker. Om bøker vi har lest og bøker vi skal lese, om historier barna eller jeg har funnet på selv, og om de beste historiene andre har fortalt oss. Vi snakker om Harry Potter og Astrid Lindgren, om trollet i fjellet og dronninga på trikken.

Jo mer jeg reiser rundt, og jo mørkere nyhetsbildet blir, jo viktigere tenker jeg at nettopp disse historiene må være. Jo mer mørkt i verden, jo mer trenger vi fantasi og fortellinger. Hvorfor det?

Fordi den som leser er nødt til å stille seg selv det som er lesningens grunnleggende spørsmål: Hvordan er det å være noen annen enn meg? Innlevelsesevnen er en forutsetning for selve lesingen, den er enda viktigere enn å kunne tyde bokstaver på papir. Selvfølgelig kan lesingen også være bekreftende – den forteller oss at vi ikke er alene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer