KOMMENTARER

Barnepesten

Titusenvis av traumatiserte og sårbare barn flykter alene til USA. Der er de på kynisk vis blitt en brikke i amerikanske politikeres endeløse spill.

BARNEFLYKTNINGER: Tusener av immigranter, mange av dem enslige barn, krysser grensa mellom USA og Mexico ulovlig. Her fra et mottak som drives av grensepolitiet i McAllen, Texas. Foto: AFP / NTB Scanpix
BARNEFLYKTNINGER: Tusener av immigranter, mange av dem enslige barn, krysser grensa mellom USA og Mexico ulovlig. Her fra et mottak som drives av grensepolitiet i McAllen, Texas. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Knapt noen kan huske sist republikanere og demokrater var enige om selv den minste sak. Overraskende så det lenge ut til at partene skulle bli enige om å reformere en innvandringspolitikk som gjennom tiår har spilt fallitt. Men slik skulle det ikke gå.

Anslagene for hvor mange som i dag befinner seg i USA uten lovlig opphold varierer mellom sju og 30 millioner. En stor andel av disse har vært i landet i mange år og bidrar med arbeidskraft i de dårligst betalte, farligste og tyngste jobbene utenfor arbeidsmiljølov og myndighetskontroll. De fleste anerkjenner at mange udokumenterte innvandrere har vært så lenge i landet og utgjør en så viktig del av den amerikanske økonomien at det eneste rimelige er at de får muligheten til å få lovlig opphold, betale skatt og ta del i fellesgoder som alle andre. Etter valget i 2012 var demokrater og republikanere temmelig enige om en reform som ville gi lovlig opphold for minst to millioner mennesker. Men arbeidet kjørte seg bom fast i Kongressen.

30. juni varslet en oppgitt president Barack Obama at han ville handle på egenhånd gjennom et såkalt dekret innen sommeren var over. Så kom en sommer hvor store folkemengder fra Latin-Amerika begynte å strømme til USAs grenser. Situasjonen ble ekstra prekær fordi mange av flyktningene er mindreårige barn som kommer alene fra Guatemala, El Salvador og Honduras. De flykter fra vold og brutalitet i hjemlandene. På sin farefulle ferd vikles mange inn i kyniske meksikanske narkotikakarteller og kriminelle gjenger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer