Andre roman: Gunn Marit Nisja ble nominert for bokhandlerprisen for sin debutroman. «Porselenspiken» handler om et mor-datter forhold mellom to kvinner som ikke er i slekt — og med svært ulike familiebakgrunn. Foto:Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Andre roman: Gunn Marit Nisja ble nominert for bokhandlerprisen for sin debutroman. «Porselenspiken» handler om et mor-datter forhold mellom to kvinner som ikke er i slekt — og med svært ulike familiebakgrunn. Foto:Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Barnepresset kan bli rene terroren

En singel, barnløs kvinne i skvis mellom ulike forventninger, er hovedkarakteren i Gunn Marit Nisjas nye roman.

- Jeg har sikkert skrevet boka seks-sju ganger. Redaktøren min har vært like mye psykolog som forlagsredaktør, ler Gunn Marit Nisja (34), på Oslo-besøk fra Modum.

I 2011 debuterte hun med «Naken i hijab», inspirert av egne opplevelser som ung, gift kvinne i Egypt. Den solgte 15000 eksemplarer, og hun har siden reist land og strand rundt og møtt lesere.

«Porselenspiken» — nummer to-romanen — handler om Kristin i slutten av trettiåra som er singel og uten barn. Ei odelsjente som ikke innfrir foreldrenes forventninger, men i stedet åpner kafé.

- Kristin føler at hun ikke får være den hun egentlig er. Selv er jeg oppvokst i en familie der det er viktig å ha en ordentlig jobb som gir økonomisk trygghet, og jeg har alltid misunt folk som tør å leve ut det de brenner for, sier Nisja.

100 prosent perfekt Både Kristin — og Gunn Marit Nisja — utsettes for barnemas.

- Som ung jente får du høre at du for Guds skyld ikke må bli gravid. Og før dette maset er over, starter advarslene mot å vente for lenge. Jeg har lenge fått høre at «du må huske på at du ikke blir yngre».

Budskapet er at kvinners liv ikke er fullverdig uten «full pakke».

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I dag skal kvinner være perfekte mødre og samtidig innta lederstillinger. Vi skal være selvstendige, men også ha lekre hjem, slik som finnes i interiørbladene. Men kanskje vi heller oftere bør stille oss det grunnleggende spørsmålet: «Hva vil jeg med livet mitt?»

Hun synes kvinner er altfor strenge mot hverandre.

- Min mormor var hjemmeværende husmor, hadde seks barn, samlet slekta rundt bordet og lagde hjemmelaget saus. Generasjonen til mora mi som oppdro barn på 80-tallet, hadde verdens minste kjøkken og ferdigmat. Nå skal vi klare alt 100 prosent. Vi skal jobbe 100 prosent og samtidig ha hjemmebakt brød og sylte bær.

Eksnarkoman Ei 19 år gammel jente, en eksnarkoman, dukker opp og blir et vendepunkt i romanen.

- Marta skulle bare ha en perifer rolle, men hun ble utrolig påtrengende. Det var umulig ikke å bli glad i henne.

Mens Kristin kommer fra trauste, trygge kår er Marta en skadeskutt fugl.

- Det er ingen selvfølge at du skal lykkes med et normalt liv når du er gjennomsyret av ei gjørme av negative erfaringer. Å oppleve trygghet er noe veldig utrygt for Marta.

Karakteren er inspirert av to venninner fra ungdomstida. Gunn Marit var med i deres pårørendegruppe.

FORFATTERPLAN: Forfatter Gunn Marit Nisja (34) er utdannet lærer og kokk og har jobbet som frilansjournalist. Nå deler hun året i to og jobber på Blaafarveværket om sommeren og er forfatter vinterhalvåret. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORFATTERPLAN: Forfatter Gunn Marit Nisja (34) er utdannet lærer og kokk og har jobbet som frilansjournalist. Nå deler hun året i to og jobber på Blaafarveværket om sommeren og er forfatter vinterhalvåret. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Noen spurte hvordan jeg orket å ha med disse «narkisene» å gjøre? Men de var fortsatt vennene mine og de var fortsatt de samme menneskene. Heldigvis er det gått bra med begge to, sier hun.

Barnevogn-press Mellom de to kvinnene i boka som ikke er i slekt, vokser det fram et mor-datter-forhold.

- Familie kan være så mye. Det handler mye om å være åpen for andre mennesker. Det er klart at de fleste ønsker seg egne barn, men presset kvinner utsettes for kan bli rene terroren. Fordi fokuset på barn er så stort, kan det virke som alt annet er uviktig. Våre biologiske behov blir ekstremt forsterket av det intense barnevognpresset.

—Hva med deg, skal du kanskje ikke ha barn?

—Jeg ønsker meg barn, men det er ingen katastrofe hvis jeg ikke får egne. Jeg er ikke villig til å ofre 15 år av livet mitt til å sørge hvis jeg ikke skal føde. Min morsdrøm er heller å være en samlende kraft for andre.

Ambisiøs forfatter Hun er forresten skilt og har ny samboer på Modum. Hun har klare ambisjoner som forfatter. En trilogi er allerede planlagt, og under arbeid.

—Skrivinga er det meningsbærende i livet mitt, sier hun.

—Noen inspirasjons-forfattere?

—Jeg leser ikke så ofte krim, men svarer Unni Lindell og Tom Egeland. Han har gitt forfattertips for «dummies» mens Lindell har sagt at hun planla å pepre Norge inntil hun slo igjennom, om det så skulle ta 100 bøker. Og så tok det bare ti. Det er veldig inspirerende. Jeg synes i grunnen unge forfattere syter og klager for mye, sier hun.

DEBUTERTE: Det er to år siden Gunn Marit Nisja debuterte og hadde mørkere hår. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
DEBUTERTE: Det er to år siden Gunn Marit Nisja debuterte og hadde mørkere hår. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer