Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Barnestjerna: Derfor forsvant han

Han var en av Hollywoods mest kjente barnestjerner, men berømmelsen ble for belastende for Haley Joel Osment. Nå forteller han hvorfor han forsvant fra rampelyset.

FORSVANT: Etter flere år som Hollywoods mest ettertraketede barnestjerne forsvant Haley Joel Osment fra rampelyset. FOTO: Matt Baron/REX
FORSVANT: Etter flere år som Hollywoods mest ettertraketede barnestjerne forsvant Haley Joel Osment fra rampelyset. FOTO: Matt Baron/REX Vis mer

Hvis man trengte en søt, ung og talentfull barneskuespiller i en Hollywood-film på 1990-tallet, var Haley Joel Osment gutten man ringte. Han oppnådde enorm berømmelse fra filmer som «Forrest Gump» og «Den sjette sans».

I et intervju med The Guardian åpner 32-åring nå opp om det enorme presset han følte i veldig ung i alder.

Under innspillingen av «Den sjette sans» ønsket produsentene å filme en kort scene før dagen var omme. Det krevde at Osment fort måtte komme inn i riktig tankesett for å spille den livredde karakteren som ser døde mennesker. Han forteller at han kastet seg mot en dør flere ganger helt til å ble tilstrekkelig rystet. Han var da bare ti år.

- Hvis de hadde visst at jeg gjorde det, ville de sannsynligvis ha stoppet meg, sier Osment.

- Laget for hysteri

Etter flere år som ettertraktet skuespiller ønsket Osment å studere. Han sier til avisa at han grodde skjegg slik at folk ikke ville kjenne ham igjen, og at han takket ja til filmer som knapt noen så.

- Det var kanskje ikke det beste for karrieren min, men det gjorde at jeg kunne finne ut om dette var noe jeg virkelig ville bruke resten av livet mitt på, sier Osment.

32-åringen forklarer at folk på hans egen alder ikke regnet han som en kjendis, da filmene han hadde roller i ofte var for voksne. Han sier derimot at lillesøsteren Emily Osment, som spilte Lilly i Hannah Montana-serien, måtte hanskes med berømmelsen på en mye vanskeligere måte.

- Den serien var jo laget for å skape et hysteri i den aldersgruppen. Hun måtte takle underlige krenkelser av hennes privatliv, og hun kunne ikke ha et normalt skoleliv. Det som forverret alt dette var at hun måtte være på sosiale medier.

Dømt til fengsel

2006 var året da Osment for alvor trakk seg tilbake. Det året havnet han nemlig i en bilulykke etter å ha kjørt i beruset tilstand, ifølge nettstedet Deseret News.

Ulykka resulterte i ribbeinsbrudd og en skade i den ene skuldra. Skuespilleren nektet for å ha fyllekjørt, selv om prøver viste at promillen hans var dobbelt så høy som lovlig grense.

- JEG HAR FORTSATT MARERITT OM HAN SKALLA FYREN: I den første episoden av en ny web-TV-serie, produsert av Jack Dishel, er Culkin tilbake i rollen som Kevin Mc Callister fra «Hjemme alene»-filmene. Video: Jack Dishel Vis mer

Osment ble dømt til tre års prøvetid, 60 timer på rehabilitering, oppmøte på minst 26 Anonyme Alkoholikere-møter og en bot på 13 000 kroner.

De siste åra har han derimot begynt å komme tilbake på skjermen.

I 2014 spilte han hovedrollen i filmen «Sex Ed», som handler om den svært uerfarne læreren Eddie, som skal ha seksualundervisning i en ungdomsskoleklasse. Han har også hatt gjeseopptredener i HBO-serien «Silicon Valley».

I 2016 var han å se i filmen «Yoga Hosers», der han blant annet spilte mot Johnny Depps datter, Lily-Rose Depp. Han er nå aktuell i en dokumentarserie på Netflix kalt «Have a Good Trip: Adventures in Psychedelics».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!