VISENS VENNER: Fra venstre Alf Prøysen, Yukon Gjelseth, Kåre Siem og Thorbjørn Egner. Prøysen og Egner er nominerte tekstforfattere. Foto: NTB Scanpix
VISENS VENNER: Fra venstre Alf Prøysen, Yukon Gjelseth, Kåre Siem og Thorbjørn Egner. Prøysen og Egner er nominerte tekstforfattere. Foto: NTB ScanpixVis mer

Dagbladet og Bjørnson-festivalen kårer Norges beste sangtekst

Barnetime-onkler med tekster om død og bekymringsløshet

Wandrups utvalgte: Thorbjørn Egner og Alf Prøysen med i konkurransen.

SANGTEKST: Dagbladet samarbeider med Bjørnson-festivalen om å kåre Norges beste sangtekst. En jury bestående av artist Frida Ånnevik, professor i litteratur Gisle Selnes og Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten har valgt ut 30 låter leserne oppfordres til å stemme på ved å gå inn på db.no/sangtekst.

Dagbladet og Bjørnson-festivalen kårer Norges beste sangtekst.
Dagbladet og Bjørnson-festivalen kårer Norges beste sangtekst. Vis mer

Denne spalten vil i løpet av sommeren gå gjennom juryens utvalgte tekster. I dag dreier det seg om to forfattere som begge var blant de mest populære innslagene i den legendariske «Barnetimen for de minste» på 1950-tallet.

Sangen Alf Prøysen er valgt ut med, heter «Slipsteinsvalsen», er fra musikalen «Hu Dagmar» (1964). Teksten handler om skjønnhet og død, om høysommerfloret av blomster som står foran sin undergang. «Men slipsteinsvæilsen går og går, og nå er det je som dreg sveiva i år.» Umerkelig blir blomster til mennesker. «Å, blommer, å jinter, je veit å de får!» Et stort drama står for døra.

Thorbjørn Egners «Klatremus-vise» er på sin side et bekymringsløshetens evangelium. «Det er så godt å leve/når man kan more seg/De andre de kan streve/men det vil ikke jeg - fadde rullan dei». Visa er en anti-nytte-sang for den som liker å la humla suse, som det heter.

  • Bjørnsonfestivalen og Dagbladet kårer den beste norske sangteksten etter 1945. Juryen har nominert 30 låter, som nå skal til folkeavstemning.
  • Du kan stemme ved å klikke deg inn på db.no/sangtekst
  • Vinneren av konkurransen kunngjøres på Bjørnsonfestivalen i Molde, fredag 8. september.