Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Barnetimen for de voksne

Årets Brødrene Dal er morsomst for dem som har vært med på leken før.

Selv om det er over ti år siden Gaus, Roms og Brumund Dal var ute på eventyr, har ikke humortrioen Kirkvaag/Lystad/Mjøen forandret på den brødrene dalske suksessoppskriften. "Brødrene Dal og mysteriet om Karl XIIa gamasjer" er spekket med politisk satire, absurde plottvister og referanser til tidligere Brødrene Dal-opplevelser. For de som har fulgt med brødrenes eskapader tidligere - og er gamle nok til å verdsette strømprisvitser - er serien et flirerikt gjensyn med gamle helter. For nye seere kan det derimot serien være en smule forvirrende.

Tilbake i tid
Siden "Legenden om Atlant-Is" i 1993 har brødrene lagt kabal og mimret om da de avslørte Professor Drøvels hemmelighet og reiste historien rundt med spektralsteinene. De har kjedet seg litt, og er ikke vanskelige å be når Hans Majestet spør om de kan oppspore Karl XIIs forsvunne gamasjer. Hvis ikke gamasjene dukker opp før unionsoppløsningens hundreårsdag den 7. juni, må Norge tilbake under svensk overherredømme. Med på jakten får brødrene et såkalt kvanteratt som kan ta dem tilbake i tid.

Sketsjer, digresjoner og absurde navn
Nå er det ikke jakten på gamasjene som er det mest spennende med serien. Det er selvfølgelig sketsjene, de absurde navnene og de Brødrene Dalske digresjonene. For ikke å snakke om Tom Mathisens frenetiske fortellerstemme som aldri lærer seg å holde kjeft. Det meste er som før, ja til og med Professor Drøvel dukker opp fra tid til annen. På tross av at han fortsatt bare kan klukke.

Nostalgien
Serien overlever på pur nostalgi. For selv om det ofte er skandaløst moro, sitter desverre ikke alle sketsjene like godt. Digresjonene har en tendens til å løpe løpsk og uforutsigbarheten blir, vel, forutsigbar.

At internhumoren sitter løst er selvfølgelig morsomt for oss som husker "Professor Drøvel" og "Spektralsteinene", men må være fullstendig uforståelig for nye seere. At serien er lagt til klokka åtte om kvelden vitner vel også om at Brødrene Dals eventyr denne gang heller ikke er beregnet på de aller yngste.

På den annen side, det er ofte umulig å ikke gapskratte. Når en morsk soldat spør hvor brødrene kommer fra, svarer Brumund pliktskyldigst: "Barne- og Ungdomsavdelingen". Da er Kirkvaag/Lystad/Mjøen på sitt beste.

NOSTALGISK: Brødrene Dal overlever denne gang på pur nostalgi, mener Dagbladets anmelder.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media