Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Barnetrygd:

Barnetrygd – et universalmiddel

Dersom partiene ønsker å gjøre noe med barnefattigdommen i Norge, er økt barnetrygd svaret.

BØR VÆRE UNIVERSAL: Barnetrygden bør holdes utafor ved beregning av økonomisk sosialhjelp til barnefamilier, kriver artikkelforfatter. Foto: Vitalinka / Shutterstock / NTB Scanpix
BØR VÆRE UNIVERSAL: Barnetrygden bør holdes utafor ved beregning av økonomisk sosialhjelp til barnefamilier, kriver artikkelforfatter. Foto: Vitalinka / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom lokalpolitikerne ønsker å gjøre noe med dette i sin kommune, er svaret å la barnefamilier som mottar økonomisk sosialhjelp beholde barnetrygden. Dersom økt barnetrygd skal nå alle, må det en lovendring til som slår fast at barnetrygden skal holdes utafor ved beregning av økonomisk sosialhjelp til barnefamilier.

Høyresida vil «gjøre noe med» barnetrygden. Stort sett går det ut på enten å redusere ytelsene, eller å fjerne det geniale ved den: Universialitetsprinsippet. Som Kåre Willoch har forklart sine partifeller og andre: barnetrygden er en enkel og ubyråkratisk ordning, den når alle uavhengig av situasjonen de måtte være i og den sikrer allmenn oppslutning ved at alle får.

I Re, Sande og Larvik kommuner i Vestfold – og i andre kommuner i landet – har kommunestyrene vedtatt å holde barnetrygden utafor ved beregning av sosialhjelpa. Begrunnelsen har vært rettferdighet. I Re fikk SV og FrP (!) kommunestyret til å vedta dette, enstemmig.

Underliggende er et menneskesyn: I stedet for veldedighet, spesialordninger eller andre stigma (targeting) gir det en rettighet. Har du barn, får du støtte av staten til å sikre at barnet for eksempel kan delta på lik linje med andre i fritidsaktiviteter, ferie, barnebursdager osv.

Det er ditt ansvar som forelder å sikre at dette skjer. At Røde Kors, Kirkens Bymisjon og andre stiller opp med ferie- og fritidstiltak for barn endrer ikke det grunnleggende prinsippet. Du er ikke spesiell eller annerledes. Du er på lik linje med alle andre.

Dette gjelder imidlertid bare for de barna som er så heldige å vokse opp i kommuner som Re. I de fleste kommuner konfiskeres fremdeles barnetrygden dersom en familie har kommet i en situasjon der økonomisk sosialhjelp er nødvendig. Klarer du ikke dine økonomiske forpliktelser inndras barnetrygden (rettighet). I stedet utmåles økonomisk sosialhjelp (skjønnsmessig) ut fra hva NAV synes du bør klare deg med.

Her er problemet med økt barnetrygd. Prinsipielt får alle den. I praksis får de som trenger den mest ingenting. Økt barnetrygd i dag vil gå rett til kommunekassa for sosialhjelpsmottakere med barn i de aller fleste kommuner. Derfor trengs en lovendring så kommunene ikke gis anledning til denne usosiale konfiskeringa.