DEBATT

Barnetrygd:

Barnetrygd – et universalmiddel

Dersom partiene ønsker å gjøre noe med barnefattigdommen i Norge, er økt barnetrygd svaret.

BØR VÆRE UNIVERSAL: Barnetrygden bør holdes utafor ved beregning av økonomisk sosialhjelp til barnefamilier, kriver artikkelforfatter. Foto: Vitalinka / Shutterstock / NTB Scanpix
BØR VÆRE UNIVERSAL: Barnetrygden bør holdes utafor ved beregning av økonomisk sosialhjelp til barnefamilier, kriver artikkelforfatter. Foto: Vitalinka / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dersom lokalpolitikerne ønsker å gjøre noe med dette i sin kommune, er svaret å la barnefamilier som mottar økonomisk sosialhjelp beholde barnetrygden. Dersom økt barnetrygd skal nå alle, må det en lovendring til som slår fast at barnetrygden skal holdes utafor ved beregning av økonomisk sosialhjelp til barnefamilier.

Høyresida vil «gjøre noe med» barnetrygden. Stort sett går det ut på enten å redusere ytelsene, eller å fjerne det geniale ved den: Universialitetsprinsippet. Som Kåre Willoch har forklart sine partifeller og andre: barnetrygden er en enkel og ubyråkratisk ordning, den når alle uavhengig av situasjonen de måtte være i og den sikrer allmenn oppslutning ved at alle får.

I Re, Sande og Larvik kommuner i Vestfold – og i andre kommuner i landet – har kommunestyrene vedtatt å holde barnetrygden utafor ved beregning av sosialhjelpa. Begrunnelsen har vært rettferdighet. I Re fikk SV og FrP (!) kommunestyret til å vedta dette, enstemmig.

Underliggende er et menneskesyn: I stedet for veldedighet, spesialordninger eller andre stigma (targeting) gir det en rettighet. Har du barn, får du støtte av staten til å sikre at barnet for eksempel kan delta på lik linje med andre i fritidsaktiviteter, ferie, barnebursdager osv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer