Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Barnevakten driver ikke sensur!

Barnevakten arbeider først og fremst for å beskytte barna - alt annet kommer i andre rekke, skriver Roar Røise i Barnevakten.

Aksjon mot «Xena»

Etter at Barnevaktens arbeid ble presentert i Dagbladet er det kommet mange innlegg på avisens debattsider på nettet. En del spørsmål og argumenter går igjen og jeg vil kommentere og svare på disse, men vil først kort beskrive Barnevaktens arbeid og hensikt.

Barn utsettes for stadig flere og også sterkere voldsinntrykk i medier og underholdning. Dette påvirker barn på flere måter og kan være skadelig. Det er forskere enige i. Debatten går ut på i hvor stor grad barn blir påvirket og i hvilken grad volden er skadelig på barn i forskjellige alderstrinn og modenhet.

Det er verdt å merke seg at dess nyere forskningen er desto mer alarmerende er resultatene. Grunnen til dette er at volden i medier og dataspill er blitt mer realistisk og mer detaljert i sin skildring av volden og følgene av volden. De slemme er blitt slemmere og heltene tar i bruk stadig mer voldelige metoder for å bekjempe disse.

Barnevakten ønsker at barn blir mindre utsatt for de sterkeste voldsinntrykkene og arbeider derfor for å begrense barns tilgang til voldsinntrykk der hvor barn er naturlig brukere og tilstedeværende.

Det største arbeidet ligger imidlertid i å informere, bevisstgjøre og advare foreldre, slik at de kan være mer delaktige og mer aktivt bestemme hva de skal la barna bli påvirket av.

Så til saken om Xena.

Ett av spørsmålene flere har stilt seg, er hvor mange episoder jeg så før jeg klassifiserte Xena som voldlig. Jeg så Xena i ca 6 måneder før jeg gjennomførte aksjonen.

Så til påstandene om at Xena ikke er voldelig. Kan Thomas Gramstad eller noen andre fortelle meg hvilken annen serie på hvilken som helst norsk kanal på hvilken som helst tidspunkt som inneholder flere volds- og draps-scener enn Xena?

Ta for eksempel episoden "Destiny": Drap med halsgrep - skyter pil i brystet på en person - brekker bena med klubbe - skyter pil i ryggen - forårsaker store brannskader i ansiktet på en person - skjærer over halsen på en person med sverd, som deretter blir kastet i brystet på en annen - knekker nakken på en person - torturerer en person sakte til døde med et halsgrep samt en mengde kampscener med slag og spark. Mye av dette i nærbilder og utført av heltinnen Xena.

Eller scenene i "Intimate Stranger" hvor Callisto i Xena's skikkelse skjærer over strupen på en person i nærbilde og Xena stikker sverd i halsen på en jente som ber om nåde, eller scenene i episoden "The Debt" hvor en gruppe soldater blir slaktet, selv en soldat som overgir seg og ber om nåde får et sverd kjørt i seg av Xena. Hodene til alle disse soldatene blir senere i episoden satt på staker. Xena holder i en scene en slik stake med et avkappet hode og roper "Let's kill them all! Volden er vel dokumentert og jeg kan vise til mange flere tilfeller av grov voldsbruk og drap som er skremmende og kan påvirke barn negativt.

Selv om serien også inneholder noen uskyldige episoder som f.eks en skjønnhetstevling eller at Xena redder julen for foreldreløse barn, kan man ikke av den grunn være blind for de mange volds og draps-scenene. Det er ikke moralen i serien som er så ille men at barn blir utsatt for sterke voldinntrykk i "barne-TV-tid".

Sensur

Så til påstandene om sensur. Dette er ikke sensur men beskyttelse av barn. Xena ble sendt i et tidspunkt hvor barn, selv de aller minste var den mest vanlige seeren og hvor foreldrene ikke forventer at barn blir utsatt for disse voldsinntrykkene. Mitt mål var ikke å fjerne serien, men flytte sendetiden til et mer fornuftig tidspunkt dvs etter kl 21:00. At TV3 valgte å fjerne serien kan man ikke angripe Barnevakten for. Det kan da ikke være sensur at voldsprogrammer sendes etter kl 21:00 Det er rett og slett sunn fornuft og noe "alle" foreldre ønsker og krever. Det tok ikke KKL lang tid å samle 25.000 underskrifter på at det ikke bør forekomme vold mellom kl 0600 og 2100.

En del har skrevet i sine innlegg at foreldrene må passe bedre på eller at man skal gjemme fjernkontrollen. Grunnen til min reaksjon var nettopp at dette ble sendt på et tidspunkt hvor foreldre ikke forventer voldsscener, og skal man gjemme fjernkontrollen hver gang man som foreldre ikke kan følge med på TV'en er dette å begrense barnas valgfrihet fordi noen få krever full frihet til å se vold også tidlig på kvelden.

Xena som et kvinneideal

Jeg kan være enig i at det er for lite helter og forbilder som er kvinner, men Xena er et dårlig forbilde for barn idet hun løser sine problemer nesten utelukkende gjennom våpenbruk, vold og drap og går heller ikke av veien for å bruke tortur under avhør.

Ønsker vi at våre barn skal lære å løse konflikter ved hjelp av vold?

Hvorfor gikk jeg til denne aksjonen? Jo ene og alene av hensyn til barna.

Jeg må poengtere at alle mine argumenter går på beskyttelse av barn og at andre ønsker må kommer i annen rekke.

XENA: Kvinnen har forårsaket Røises aksjon.Foto: OFFISIELL HJEMMESIDE
Foto: OFFISIELL HJEMMESIDE
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media