Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Barnevern

Barnevernet brenner

For hver dag som går, øker brannen under føttene på barneverntjenesten. Det haster med å få slukket den. Problemet er at sjefen ikke ønsker det.

BARNEVERN: Barneverntjenesten har sviktet. For å være brutal ærlig; det har vært inkompetanse over mange ledd, skriver advokat Sulman Hussain. Foto: NTB Scanpix
BARNEVERN: Barneverntjenesten har sviktet. For å være brutal ærlig; det har vært inkompetanse over mange ledd, skriver advokat Sulman Hussain. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Sulman Hussain
Sulman Hussain Vis mer

Barneverntjenesten er under press fra alle kanter. Brudd på menneskerettighetene er blitt konstatert fra EMD. Kompetanseheving og omorganisering av hele barneverntjenesten kan være nødvendig etter en nylig uttalelse fra Statens helsetilsyn.

Bufdir-direktøren virker imidlertid å ikke være så veldig bekymret, utrolig nok.

Det brenner under føttene på barneverntjenesten. Norge har blitt dømt for brudd på menneskerettigheter. Flere titalls saker skal enda behandles i EMD. Samnanger kommune åpner for å saksøke enkelte barnevernansatte. Kritikken fra Statens helsetilsyn er brutal, og åpner opp for omorganisering av hele barneverntjenesten. Bufdir-direktøren, Mari Trommald, bortforklarer det hele, i en kronikk som er prakteksempelet på hvordan man ikke skal imøtegå berettiget kritikk.

Barneverntjenesten har sviktet. For å være brutal ærlig; det har vært inkompetanse over mange ledd. Dette ble illustrert svært godt av uttalelsen til avdelingsdirektør for barnevern og sosiale tjenester i Statens helsetilsyn, Børge Tomter.

Han uttaler til Dagbladet den at en omorganisering av hele barneverntjenesten kan være nødvendig. Og begrunnelsen? Manglende kompetanse, en kvalitetssvikt som er både dyptgående og vedvarende.

En brutal totalslakt fra kontrollinstitusjonen som skal påse at barneverntjenesten følger sin lovpålagte samfunnsoppgave. Undertegnede har selv prosedert flere hundre barnevernssaker, og kan bekrefte at beskrivelsen til Statens helsetilsyn er svært passende.

Man skulle tro at Bufdir-direktøren, Mari Trommald, skulle ta dette på største alvor. I det minste skulle man tro at direktøren la seg flat, tok ansvar og arbeidet mot kompetanseheving. Så feil kan man ta.

I en kronikk i Dagbladet sist fredag, klarer Bufdir-direktøren den smått utrolige oppgaven, å bortforklare Statens helsetilsyn sin beskrivelse. Direktøren er redd de ansatte mister sin motivasjon etter en slik kritikk fra Statens helsetilsyn.

Slakter prosessen da Trudes sønn ble adoptert bort. - Dette er kronbeviset Vis mer

Det er nesten slik at man ikke tror det man leser i kronikken. Det står blant annet at kritikken fra Statens helsetilsyn verken er konkret eller begrunnet. Undertegnedes mening er at kritikken både er berettiget, velbegrunnet og godt dokumentert. Bortforklaringene og motangrepet mot Statens helsetilsyn minner om liten evne til selvrefleksjon og selvinnsikt.

Første steg for å få til en endring er som kjent å erkjenne egne feil og mangler, ikke bortforklare egne (åpenbare) feil og mangler, eller angripe den som kommer med berettiget kritikk.

Hvordan direktøren skal jobbe for kompetanseheving uten slik erkjennelse vites ikke. For akkurat nå er det krise. Direktøren virker ikke å klare å håndtere krisen.

For hver dag som går uten kompetanseheving og omorganisering lever barn og foreldre i usikkerhet. For hver dag som går, øker brannen under føttene på barneverntjenesten. Det haster med å få slukket denne brannen. Problemet er at Bufdir-direktøren ikke ønsker å slukke den.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!