Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Norsk barnevern

Barnevernet er ikke ute av kontroll

Det er i utvikling.

BARNEVERNSTJENESTEN: Mange barnevernsansatte gjør en formidabel jobb for å hjelpe barn og familier, men for å få gode tjenester over alt må både nasjonale myndigheter, politikere nasjonalt og lokalt og barnevernstjenesten jobbe med bredt spekter av tiltak, skriver Mari Trommald, direktør i Bufdir. Bilde fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen der 26 norske barnevernssaker er til behandling. Foto: EMK
BARNEVERNSTJENESTEN: Mange barnevernsansatte gjør en formidabel jobb for å hjelpe barn og familier, men for å få gode tjenester over alt må både nasjonale myndigheter, politikere nasjonalt og lokalt og barnevernstjenesten jobbe med bredt spekter av tiltak, skriver Mari Trommald, direktør i Bufdir. Bilde fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen der 26 norske barnevernssaker er til behandling. Foto: EMK Vis mer
Meninger
Mari Trommald
Mari Trommald Vis mer

I Dagbladet 16. september hevder Fridtjof Gundersen at barnevernet er ute av kontroll – og han mener jeg insisterer på at norsk barnevern er godt nok.

Til det siste først. Om noen oppfatter at jeg insisterer på at norsk barnevern er godt nok, har jeg uttrykt meg uklart.

Jeg mener det gjøres mye godt arbeid i kommunene, men det er ikke det samme som at det er godt nok. Etter at Bufdir fikk rollen som fagdirektorat for barnevernet i 2014, har vi jobbet med å kartlegge utfordringsområder og foreslå tiltak og forbedringer av barnevernet. Hadde vi ment at alt var såre vel, hadde verken skiftende regjeringer eller vi som fagmyndighet trengt å gjøre noe spesielt.

Utfordringene er mange og etter hvert velkjente. Fylkesmannens tilsyn, forskningsrapporter og egne kartlegginger viser at kvaliteten i tjenesten varierer for mye, mange mottakere er ikke fornøyde med tjenestene og mange ansatte etterspør mer kompetanse.

Barnevernet håndterer vanskelige saker og konsekvensene ved å trå feil kan være store. Derfor er det viktig at kvaliteten og rettssikkerheten for det enkelte barn og familier er god.

Våre analyser av kommunestatistikk som er lett tilgjengelig på bufdir.no viser at for mange kommuner sliter med å levere tjenester i tråd med myndighetenes krav. En grunnleggende utfordring er, slik Gundersen peker på, at kompetansen i barnevernet ikke alltid er god nok.

I våre kartlegginger går det fram at fire områder peker seg ut. Samarbeid og kommunikasjon, bred faginnsikt, forvaltning og jus og ikke minst god ledelse er områder som medarbeiderne selv peker på. Regjeringen har derfor satt i gang en omfattende videreutdanning av ansatte og studenter. Bufdir skal om kort tid levere en utredning av kompetanse i barnevernet og foreslå kompetansekrav.

Slakter prosessen da Trudes sønn ble adoptert bort. - Dette er kronbeviset Vis mer

Gundersen peker på kvalitetsforskjeller i barnevernstjenestene. Dette er vi helt enige i, derfor er det viktig å få mer robuste tjenester, med tilstrekkelige ressurser og klar faglig normering av statlige myndigheter. Men det er ikke slik at det ikke skjer noe i kommunene. Jeg har selv brukt sammenlikningen om at det er bedre viltberedskap i mange kommuner enn beredskap for barn med akutte behov.

I 2017 var det bare formalisert beredskap utenfor ordinær arbeidstid i halvparten av norske kommuner. Etter tydelig beskjed fra Bufdir og fylkesmennene, har i dag 95 prosent en slik beredskap enten i egen regi eller i samarbeid med andre kommuner.

Beredskap er helt nødvendig, men ikke nok. Det er dramatisk for et barn dersom det er behov for å flytte ut akutt. De fleste av barna er kjent for kommunene. Det å sikre gode vurderinger underveis, bruke familie og nettverk, komme tidlig til og hente ut barna på en skånsom måte dersom det er nødvendig, er kompetanse og ferdigheter som barnevernet må arbeide for å forbedre.

Dette er et område som ofte blir kritisert, og vi ser det er store forskjeller mellom kommuner på praksis her. Derfor har vi som myndighet, laget veiledningsmateriell om akuttarbeid og tilgjengeliggjort statistikk og styringsinformasjon for kommunene gjennom en kommunemonitor på bufdir.no. Dette jobbes det med kontinuerlig og tallene for akuttvedtak har gått ned de siste åra.

Tilsynsaktivitetene fra fylkesmennene og Helsetilsynet har blitt bedre samkjørt og mer målrettet mot risikoområder. Det betyr at det er langt bedre oppfølging av barnevernet enn tidligere. Dette har også bidratt til at tilsynet har påpekt flere lovbrudd enn tidligere. Tilsyn er nødvendig for å overvåke rettssikkerheten til barn og unge, men det er de beslutninger som fattes og de relasjoner som dannes i hvert enkelt møte mellom den enkelte ansatte og foreldre og barn som skaper kvaliteten i tjenestene.

Et krav i den nye barnevernloven som kommer, er at alle kommuner skal fremme en tilstandsrapport for kommunestyret, som skal gi relevant informasjon om status i tjenesten. Formålet med dette er større fokus, kontroll og riktigere prioriteringer i det kommunale barnevernet. Flere kommuner har allerede startet med å utarbeide slike rapporter, med gode erfaringer.

Poenget mitt er først og fremst at barnevernet er under utvikling. Det er ikke ute av kontroll.

Det er utfordringer i barnevernet som er erkjent av kommuner og myndigheter. Mange barnevernsansatte gjør en formidabel jobb for å hjelpe barn og familier, men for å få gode tjenester over alt må både nasjonale myndigheter, politikere nasjonalt og lokalt og barnevernstjenesten jobbe med bredt spekter av tiltak.

Å hevde at barnevernet er ut av kontroll, er etter mitt syn ikke veien å gå. Det er langt mer virkningsfullt å få alle gode krefter på lag og bygge stein på stein med den kunnskapen vi har om utfordringsbildet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling