Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Barnevern

Barnevernet gjør feil

Vi tar kritikken på ytterste alvor, men ber om bedre dokumentasjon på hvorfor en omorganisering er løsningen.

BARNEVERNETT: Hadde vi ment at alt var såre vel, hadde verken skiftende regjeringer eller vi som fagmyndighet trengt å gjøre noe spesielt, skriver Bufdir-direktøren. Foto: NTB Scanpix
BARNEVERNETT: Hadde vi ment at alt var såre vel, hadde verken skiftende regjeringer eller vi som fagmyndighet trengt å gjøre noe spesielt, skriver Bufdir-direktøren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Mari Trommald. Foto: Bufdir
Mari Trommald. Foto: Bufdir Vis mer

Sulman Hussain mener at jeg «bortforklarer kritikk» da jeg svarte på Helsetilsynets utspill om en omorganisering av barnevernet i Dagbladet. Det stemmer ikke.

Kritikken mot deler av barnevernet er godt kjent, også for oss i Bufdir. I min kronikk er jeg tydelig på at Helsetilsynet gjør en viktig jobb, at det begås feil i barnevernet og at et lovbrudd er ett for mye. Jeg er videre tydelig på at vi tar kritikken på ytterste alvor.

Etter at Bufdir fikk rollen som fagdirektorat for barnevernet i 2014, har vi jobbet med å kartlegge utfordringsområder og foreslå tiltak og forbedringer av barnevernet. Hadde vi ment at alt var såre vel, hadde verken skiftende regjeringer eller vi som fagmyndighet trengt å gjøre noe spesielt.

Det er nemlig ikke diagnosen, «det skjer feil i barnevernet» vi er uenig i, men kuren: omorganisering. Det er her misforståelsen ligger.

Hussain mener vi avfeier Helsetilsynet og sier de mangler dokumentasjon om at «det brenner i barnevernet». Nei, vi mener Helsetilsynet mangler dokumentasjon og belegg for sine påstander om at det må en omorganisering til, at det er det som er kuren for problemene og at planlagte tiltak ikke virker.

Vi avviser ikke enhver omorganisering, men etterlyser en bedre dokumentasjon på hvorfor, hva den skal løse og hvordan. Vi etterlyser ganske enkelt en velbegrunnet plan for vi tror ikke løsningen for norsk barnevern er å begynne på nytt hver gang det påviser feil og mangler.

VANT: Vibeke Morrissey og Ken Joar Olsen vant i Strasbourg. Programleder: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Hussain hevder videre at vi ikke jobber for en kompetanseheving. Det er en merkelig påstand og Hussain kan rett og slett ikke være kjent med hva Bufdir faktisk gjør.

Siden vi ble fagdirektorat i 2014 har vi hatt en bred kartlegging av kompetansebehov og gjort kartlegginger av tjenestene som grunnlag for våre anbefalinger til departement og regjerning.

I fjor høst lanserte vi et forslag for barne- og familiedepartementet om et stort kompetanseløft i både det kommunale og statlige barnevernet. I tillegg har vi tjenestestøtteprogrammet som er en opplæring til ansatte i kommunalt barnevern, veiledningsteam med erfarne fagfolk og vi finansierer videreutdanning. For å nevne noe. Jeg oppfordrer Hussain til å lese vår årsrapport som omtaler dette grundig.

At det skjer feil i en barnevernssak er alvorlig for dem det gjelder. Vi vet det gjøres feil. Det er ikke det samme som å si at hele systemet er i krise og at alt må omorganiseres. Barnevernet er ikke én nasjonal etat, men mange forskjellige aktører: det kommunale barnevernet, fylkesnemnda, domstolene, statlige institusjoner, og Bufdir/Bufetat.

Vi i Bufdir – som ikke styrer det kommunale barnevernet, men er et fagdirektorat – vil gjøre alt vi kan for at barnevernet blir enda bedre i tiden fremover. Det gjøres ikke ved å kaste bort alt det gode forbedringsarbeidet som er i gang, men gjennom å systematisk bruke all tilgjengelig kunnskap når nye tiltak utformes, samt ved å evaluere og dokumentere effekten av tiltakene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!