<strong>MÅ KONKRETISERES:</strong> Det er viktig at kravene til kvalitet i barnevernet nå blir konkretisert, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
MÅ KONKRETISERES: Det er viktig at kravene til kvalitet i barnevernet nå blir konkretisert, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Barnevernet

Barnevernets bakevje

Barnevernsystemet må omorganiseres og integreres i et kompetent tverrfaglig familievern.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Forbundslederen i FO, Mimmi Kvisvik, som representerer landets sosionomer, barnevernspedagoger, vernepleiere og velferdsvitere, har i Dagbladet mandag en kronikk hvor hun kommenterer netthets overfor barnevernsarbeidere. Hennes synspunkt er at dette i hovedsak er et arbeidsmiljøproblem.

Kritikken av barnevernet tar ulike former og mange er uakseptable, men kritikken handler om noen grunnleggende problemer i barnevernet som Kvisvik unnlater å snakke om. Det eneste hun sier er at løsningen krever en helhetlig innsats, nok bemanning, riktig kompetanse og hensiktsmessig organisering, uten konkretisering.

Men hva er barnevernets problemer? For å ta ytterpunktene som har pågått i flere år er de preget av eksempler på omsorgsovertakelse på sviktende grunnlag, samtidig som barnevernsystemet lukker øynene for situasjoner med alvorlig omsorgssvikt, overgrep og vold. Mange snakker om økt kompetanse, men ingen har beskrevet hva det innebærer av kunnskapsbasert forståelse og relasjonskompetanse.

Det nyetablerte Kompetansenettverk for kvalitet i barnevern (KIB) hevder at barnevernsystemet har dårlig og manglende kompetanse, at sakkyndige ikke er gode nok, at det mangler tverrfaglig samarbeid, at rettsapparatet fatter beslutninger på sviktende grunnlag og at barnevernet må omorganiseres. Det er derfor viktig at kravene til kvalitet nå blir konkretisert.

Det har verken barnevernet selv, direktorat eller departement gjort. KIB ønsker også at barnevernsystemet må omorganiseres og integreres i et tverrfaglig familievern. Dette kan bringe barnevernet ut av bakevjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer