DEBATT

Barnevernets klare utfordringer

Forebygging og tidlig innsats kan forhindre at en sak ender opp hos barnevernet.

BEDRE FORSTÅELSE: Barneminister Solveig Horne har gitt Statens helsetilsyn i oppdrag å gjennomgå et utvalg akuttsaker og saker om omsorgsovertakelse. Hun håper det vil gi informasjon om hva som eventuelt svikter, og hvorfor svikt oppstår. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEDRE FORSTÅELSE: Barneminister Solveig Horne har gitt Statens helsetilsyn i oppdrag å gjennomgå et utvalg akuttsaker og saker om omsorgsovertakelse. Hun håper det vil gi informasjon om hva som eventuelt svikter, og hvorfor svikt oppstår. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Barnevernet har en krevende jobb og møter ofte kritikk, enten for å ha grepet inn for tidlig, for seint, eller på feil måte. Kommunene må derfor komme tidlig inn med hjelp til familier og barn som trenger det.

I løpet av det siste halve året har jeg i fire dialogmøter møtt over 80 kommuner i hele landet for å høre hvilke utfordringer kommunene står overfor på barnevernsområdet, og hvordan vi får til god forebygging og tidlig innsats. En rekke kommuner har utviklet egne modeller for å styrke arbeidet med forebygging, tidlig innsats og samarbeid på tvers av tjenestene i kommunene. Men selv om barnevernet i mange kommuner gjør en god jobb, er det fortsatt rom for forbedringer.

Etter møtene med kommunene ser jeg noen klare utfordringer det norske barnevernet står overfor. Kommunene må satse mer på forebygging og tidlig innsats. Tiltak fra familienære tjenester kan bidra til å forebygge omsorgsovertakelser. Det er store variasjoner mellom kommunenes evne til å gi god og tidlig hjelp, og i mange tilfeller kommer barnevernet for seint inn. Det er en utfordring å få til et godt samarbeid på tvers av tjenestene. Alle tjenestene som jobber med barn og familier i kommunene må samarbeide. Barnet og familien må stå i sentrum. I mange kommuner har ledelsen, både politisk og administrativt, for lite kunnskap om og engasjement rundt barnevernet. Erfaringer fra tilsyn viser betydningen av god styring og faglig ledelse av det kommunale barnevernet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer