Barnevernets nye prinsipp

Målsettingen er at flere foreldre skal kunne beholde barnet sitt.

MISVISENDE: «Det er ikke slik, som det har framkommet i media, at det nå skal bli lettere å ta barnet fra sine foreldre,» skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen/Scanpix
MISVISENDE: «Det er ikke slik, som det har framkommet i media, at det nå skal bli lettere å ta barnet fra sine foreldre,» skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

6. februar ble NOU nr. 5:2012 overlevert statsråd Audun Lysbakken etter et knapt års utvalgsarbeid. Tittelen på utredningen «Bedre beskyttelse av barns utvikling» peker direkte på utvalgets fokus, at barnevernets beslutninger skal beskytte barn mot skadelig omsorg som ødelegger barns utviklingsløp.

Utvalget ble oppnevnt av Kongen i statsråd 8. februar 2011 med begrunnelsen at man ville ha utredet om ett av barnevernets bærende prinsipper, «det biologiske prinsipp», hadde bidratt til vegring hos barnevernet mot å ta barn ut av hjemmet og derved utsatt barnet for forlenget skadelig omsorg.

De kalde tall viser at det i gjennomsnitt går tre år fra sak blir opprettet i barnevernet til barnevernet griper inn, og oftere med akuttvedtak. Mellom fem og ti prosent av barnebefolkningen mottar ulike tiltak fra barnevernet, det vil si at det handler om 6-10 000 nye barn pr. år.

Utvalget har valgt å foreslå to omfattende systemendringer i barnevernet. Det ene er å innføre evidensbaserte foreldreveiledningsmetoder før det vurderes om barnet må tas ut av familien og flyttes til fosterhjem, for at flere foreldre skal kunne beholde barnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer