DEBATT

Barnevern:

Barns beste - Norge mot verden?

Barns rettslige status står sterkt i de skandinaviske landene, sammenlignet med i de fleste andre land i verden, hvor foreldrenes rettigheter tradisjonelt har gått foran barnas.

BBC-DOKUMENTAR: På noen få timer ble BBC-dokumentaren om norsk barnevern den mest leste på bbc.no. Et perspektiv som er helt fraværende i BBCs dokumentar, er barnets, skriver artikkelforfatterne. Foto: Siv Johanne Seglem
BBC-DOKUMENTAR: På noen få timer ble BBC-dokumentaren om norsk barnevern den mest leste på bbc.no. Et perspektiv som er helt fraværende i BBCs dokumentar, er barnets, skriver artikkelforfatterne. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den tredje august la BBC ut dokumentaren «Norways hidden scandal» på sine hjemmesider. På noen få timer ble saken den mest leste på bbc.no, og den halvtimes lange dokumentaren kan sees av millioner av mennesker på BBC World.

Dokumentaren retter sterk kritikk mot det norske barnevernet og omsorgsovertakelsen av barn etter det som vurderes som mindre alvorlige episoder av vold og omsorgssvikt. Denne uka har vi igjen fått en debatt om barnevern, omsorgsovertakelse og vold mot barn.

Vi mener at kunnskap om hva vi forstår som vold mot barn er viktig for å forstå de ulike perspektivene i den til dels opphetede debatten om norsk barnevern i både utenlandske medier og her hjemme. Denne kronikken handler ikke om de sakene dokumentaren beskriver. Hensikten er heller ikke å forsvare eller forklare barnevernets kompliserte og utfordrende arbeid.

Norge har gjentatte ganger blitt kritisert for at mange omsorgsovertagelser skjer på sviktende grunnlag. Å beskytte barn i henhold til lovverket slik barnevernet er satt til å gjøre, er krevende og det begås feil. Det er viktig at man har en kontinuerlig evaluering av barnevernets arbeid. Vi mener at det likevel er noen perspektiver som har vært fraværende i debatten og som vi ønsker å løfte fram.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.