Barns brysomme rettigheter

At foreldre som stiller kritiske spørsmål kan være brysomme, er ikke en god nok begrunnelse for å fjerne dagens juridiske krav til foreldresamtykke.

PERSONVERN: Regjeringen åpner for å fjerne krav til samtykke fra foreldrene når barnehagen vil innhente og lagre opplysninger om barna. Foto: Shutterstock/  NTB Scanpix
PERSONVERN: Regjeringen åpner for å fjerne krav til samtykke fra foreldrene når barnehagen vil innhente og lagre opplysninger om barna. Foto: Shutterstock/  NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen vil svekke foreldres rett til medvirkning i barnehagen. I lovproposisjon 33 (2015- 2016) foreslår regjeringen å fjerne kravet til samtykke fra foreldrene i de tilfellene hvor barnehagen vil innhente og lagre omfattende eller sensitive opplysninger om barna.

Dermed svekkes barns rett til personvern. Som for å ufarliggjøre forslaget gjøres et retorisk krumspring: Kravet om samtykke betegnes som et hinder for at barnehagen skal få gjort jobben sin. På Utdanningsforbundets debattmøte «Er leken truet i barnehagen?» 10. mai i år sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen det slik:

«Foreldrene skal bli informert om hva som dokumenteres. Men foreldrene kan likevel ikke si nei til at barnehagen skal gjøre sin jobb som barnehage. Du kan altså ikke komme som forelder og si 'jeg vil ikke at dere skal drive forsvarlig pedagogisk virksomhet med mitt barn og dokumentere det'.»

Men å drive forsvarlig pedagogisk virksomhet og å dokumentere enkeltbarn er ikke det samme. Selvsagt må foreldre tillate barnehagelærerne å lede barnehagen på pedagogisk forsvarlig vis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer