Barns deltakelse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BARNEVERN: Flere aviser har i sommer hatt debatter omkring barnevernet i forhold til barn som lever i vanskelige livssituasjoner. I Dagbladet har debatten de siste dagene (DB 10. og 14. juli) vært knyttet til barnevernsbarns rett til deltaking i beslutninger som berører dem selv. Både fagpersoner, departement og avisens redaksjon mener det er nødvendig å handle i henhold både til loven og ny kunnskap. Kompetansehevning av barnevernsansatte er nå satt i gang. Barneombudet blir bedt om å være pådriver. Og man etterspør administrative rutiner og prosedyrer for å sikre inkludering av barn i barnevernets beslutningsprosesser. Dette vil være steg i riktig retning.

Vår forskning om barn som har deltatt i egen sak i barnevernet har ledet fram til tre sentrale funn som bør være viktige når en skal implementere en ny praksis i barnevernet:

Barnas kompetanse og innsikt strakte seg lengre enn det som ble etterspurt av barnevernet. Ingen av barna syntes de hadde deltatt for mye eller at det hadde vært spesielt vanskelig å delta.

Selv når barna deltok, ble deres egne ønsker om endringer i fremtiden i begrenset grad fanget opp av barnevernet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.