DEBATT

Debatt: Barnevern

Barns rett til familieliv

Når barn ikke kan tilbakeføres til sine biologiske foreldre – skal de vokse opp under offentlig omsorg eller adopteres?

GRUNNLEGGENDE: Betydningen av å høre til for oss mennesker, er anerkjent som et grunnleggende behov. Det foreligger solid forskning som viser at adopsjon som tiltak vil være en bedre løsning enn fosterhjem og institusjon for mange barn, skriver kronikkforfatterne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
GRUNNLEGGENDE: Betydningen av å høre til for oss mennesker, er anerkjent som et grunnleggende behov. Det foreligger solid forskning som viser at adopsjon som tiltak vil være en bedre løsning enn fosterhjem og institusjon for mange barn, skriver kronikkforfatterne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Tenk deg følgende: Benjamin ble født rusavhengig, og har bodd i samme fosterhjem siden han var noen få dager gammel. Benjamin er en gutt som har særlige behov for stabilitet og trygghet i omsorgen.

Hans biologiske foreldre har etter flere år som rusmisbrukere fortsatt store problemer, og det er begrenset samvær mellom Benjamin og foreldrene. Tidvis kommer ikke foreldrene til samvær. Foreldrene fremmer ikke krav om at barnet skal tilbakeføres til dem.

For barn som Benjamin er praksis i Norge at de vokser opp i et fosterhjem. I mange andre land ville Benjamin blitt adoptert. Det siste blir derimot sjelden gjort i Norge, til tross for at forskning viser at adopsjon gir gode resultater og at det for mange barn trolig vil være til deres beste.

Rundt 10 000 barn er under barnevernets omsorg. Dette utgjør om lag 1 prosent av alle barn i Norge, og øvrige nordiske land ligger på noenlunde samme nivå. For mange av disse barna er det konstatert at de ikke kan tilbakeføres til sine biologiske foreldre.

Kun om lag 50 barn adopteres hvert år i Norge etter barnevernloven. Fosterhjem eller institusjonsplassering er de klart mest brukte tiltakene overfor barn som staten har tatt over ansvaret for fordi foreldrene ikke kan ha omsorgen for dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer