DEBATT

Debatt: Barnekonvensjonen

Barns rettigheter står i fare

Idet FNs barnekonvensjon fyller 30 år, står den under stadig verre press. Konvensjonen og barns rettigheter nærmest latterliggjøres og bagatelliseres.

RETTIGHETER BRYTES: Jeg har sett barn som daglig må passere bevæpnede checkpoints på skoleveien i Hebron på Vestbredden. Jeg har vært i verdens største flyktningeleir og sett skolegangen til en halv million barn begrenses til tre-fire år, skriver kronikkforfatteren. Bilde fra Hebron i år. Foto: Hazem Bader / AFP / NTB Scanpix
RETTIGHETER BRYTES: Jeg har sett barn som daglig må passere bevæpnede checkpoints på skoleveien i Hebron på Vestbredden. Jeg har vært i verdens største flyktningeleir og sett skolegangen til en halv million barn begrenses til tre-fire år, skriver kronikkforfatteren. Bilde fra Hebron i år. Foto: Hazem Bader / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Forrige høst begynte jeg i ny jobb som generalsekretær i Redd Barna. Jeg var takknemlig og stolt over å få være med i arbeidet til verdens største uavhengige barnerettighetsorganisasjon. Ett år seinere bekymrer en farlig utvikling meg.

Det siste året har jeg gjennom egne erfaringer, observasjoner og som deltaker i den offentlige debatten, sett hvordan barns grunnleggende rettigheter i økende grad må forsvares, snarere enn å utvikles videre. På tross av at vi nå har hatt FNs Barnekonvensjon i 30 år, og på tross av nasjonale lover for å beskytte barn, brytes barns rettigheter verden over. Hver eneste dag.

Jeg har sett barn på vei til skolen i Hebron på Vestbredden. Barn som hver dag må passere bevæpnede check points på vei til skolen. Jeg har vært på besøk i verdens største flyktningleir Cox’s Bazar i Bangladesh og sett hvordan skolegangen til en halv million barn begrenses til tre-fire år. Dette bryter med prinsippet om ikke-diskriminering og utfordrer barns rett til skolegang slik det står i Barnekonvensjonens artikkel 2 og 28.

I Norge har det vært skuffende å oppleve den manglende politiske viljen til å gi enslige mindreårige asylsøkere det samme omsorgsbehovet som norske barn uten omsorgspersoner har, slik konvensjonens artikkel to sier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer