Barns sexlek

BARNS SEKSUALITET: Seksuelle leker i barnehagene – hvordan skal vi forholde oss til det?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Barn har seksuelle følelser helt fra fosterstadiet. Barn har behov for å kjenne egne følelser og egen kropp for å kunne utvikle et sunt forhold til egen seksualitet. Dette kan de gjøre alene eller sammen med andre barn for å speile seg i deres følelser. Hvis vi aksepterer dette kan de utvikle seg til tenåringer med et trygt forhold til egen kropp, egne behov og følelser og kan dermed lettere sette grenser for seg selv når de begynner på sitt voksne sexliv.

Dagbladets oppslag og intervjuet med undertegnede i midten av oktober om å tillate seksuelle leker i barnehagene avstedkom mange og sterke reaksjoner. De fleste reaksjonene var basert på noe folk trodde jeg sa, mer enn det som faktisk stod i intervjuet. Mange hadde dannet seg en oppfatning om at det i min barnehage ble oppfordret til og tatt initiativ til seksuelle leker av de voksne og at vi nærmest var sammen med dem om dette.

Det er feil. Vi tar verken initiativ til eller oppfordrer til seksuelle leker, men vi forbyr det ikke heller. Vi aksepterer, anerkjenner og tolererer det fordi vi vet at det er viktig for barna å undersøke egen og andres barnekropper. Personalet har en felles holdning til dette, slik at det ikke er opptil den enkeltes private norm og moral om hva som er akseptert eller ikke. Dette informerer vi foreldrene om. Seksuelle leker er heller ikke noe som foregår til daglig i barnehagen, men kan oppstå til tider i større eller mindre omfang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer