Barns voldserfaringer

Vi ser at mor er utøver av den direkte volden mot barnet vel så ofte som far.

MERKER: Både å oppleve vold mot en forelder og mot seg selv kan ha konsekvenser, skriver Mossige. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
MERKER: Både å oppleve vold mot en forelder og mot seg selv kan ha konsekvenser, skriver Mossige. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kronikken «Bare en far» I Dagbladet og på Radikal Portal mandag, beskriver dessverre en virkelighet som altfor mange barn opplever. De er vitne til vold fra en foreldre mot den andre. Begge foreldre kan være voldsutøvere og begge kan være offer.

Kronikken referer til en undersøkelse vi gjorde på NOVA i 2007 hvor 7000 18-åringer fikk spørsmål om de hadde vært vitne til slik vold. Her svarte ni prosent av ungdommene at de hadde opplevd vold mot mor og fire prosent vold mot far. Det kan være en tredje person som utøver volden, men i de fleste tilfeller er det mor eller far som utøver volden. Ved siden av at fedre oftere nevnes som voldsutøvere er den volden fedre utsettes for i noe større grad av enkeltstående og episodisk karakter og i mindre grad av grov karakter i forhold til den volden som rapporteres mot mødre.

Vår studie gir først og fremst et oversiktsbilde av voldens ytringsformer og hvor mye det er av den. Men den peker også på mulige konsekvenser det å være vitne til vold mellom foreldre kan ha for barnet, mye i tråd med det bildet som fortelles i kronikken: Tausheten som senker seg over familien om det som skjer , men ikke skulle ha skjedd. Tendensen til at familien isolerer seg fra omgivelsene pga. det som ikke tåler dagens lys. Skammen barnet kan bære på av å være vitne til noe som ikke kan fortelles. Ansvarliggjøringen av barnet for noe det ikke har ansvar for. Angsten og usikkerheten knyttet til når neste voldsepisode kommer. Hjelpeløsheten og etter hvert depresjonen knyttet til at volden er tilbakevendende og uomgjengelig. Angsten for selv å bli gjenstand for den voldsutøvende foreldren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer