Barnslig singel fra voksen Sandra

Mandag fylte Sandra 18 og tok den voksne avgjørelsen om å la seg modne ett år til hjemme i Mosjøen. I helga spilte hun inn videoen til sin relativt barnslige singel «I morgen».

Låta har hun lånt fra den verdensberømte musikalen om fattigjenta Annie.

-  Jeg har alltid elsket låta og sunget den mange ganger, på juleavslutninger ved Granmoen skole og på 17. mai-arrangementer i Mosjøen. Det finnes videoklipp der jeg synger den som åtteåring. Du kan jo tenke deg hvor glad jeg ble da produsent-teamet begynte å leke med akkurat den låta.

2. mai kommer plata som gjør Sandra til den fjerde av fjorårs-idolene som gir ut soloalbum.

-  Pussig valg av singel?

-  Ja, låta er jo enkel og banal - og veldig kjent gjennom «Annie». Men jeg mener vi har fått til å oppdatere den til 2005, sier Sandra om låta som sikkert kommer til å ri Norge som en mare i sommer.

Rap-beats

På singelen og videoen, som ble spilt inn på ulike steder i Oslo, assisteres hun av Whimsical og Kleen Cut. De to spriter opp alt det barnslig melodiøse med rap-beats og hver sine selvskrevne tekstlinjer.

Oppskriften er ikke ulik den Sandra har hatt suksess med gjennom hele vinteren - som medvokalist på Philips «Sommerflørt».

«I morgen» er en ren radio- og tv-singel for å promotere Sandras debutalbum, som er kalt «Døgnvill».

Sandra har sjøl skrevet teksten til ni av albumets 11 låter. Hun har alltid skrevet ned tankene sine - og nå spres de små dagboknotatene og diktene til offentligheten:

-  «Døgnvill», for eksempel, er et ord jeg liker godt og har brukt i dagboka mi. Den låta handler forresten også om å bli forlatt av kjæresten - og hvor tom og døgnvill man føler seg. Den teksten har jeg skrevet sammen med Espen Lind og lillebroren hans.

Dagbok

-  Sjølopplevd?

-  Nesten alt jeg skriver om er sjølopplevd. En av tekstene på plata er faktisk et sammendrag av ei side i dagboka mi.

-  Hvilken låt?

-  Det får folk finne ut sjøl. Litt må jeg holde igjen. Men jeg synger om ting som ungdom er opptatt av. Mange av platekjøperne vil nok være på min alder, tror Sandra.

-  Hva handler tekstene om?

-  Å bli såra av noen. Å ikke føle seg bra nok. Å gjøre feil sjøl og føle seg som en drittsekk. Å miste en av sine nærmeste. Å oppleve at foreldrene skiller seg. Sånne ting.

-  Dine foreldres skilsmisse?-  Ja, på en måte. Men skildret gjennom et barns øyne. Skulle jeg skrevet like direkte om mammas og pappas skilsmisse, ville jeg ikke vært så hard som jeg er i teksten. Dette barnet føler seg sviktet. Det gjør ikke jeg, sier Sandra om foreldrenes nokså nylige samlivsbrudd.

-  Synger du på dialekt? -  Vi prøvde faktisk, men det funka ikke. Så jeg har valgt et riksmål som alle forstår. Bare det at jeg synger på norsk, er unikt nok. Du finner ikke mange r&b/pop-album med norske tekster i dag. Jeg synes ting blir mer personlig på norsk enn på engelsk. Selv barn skal forstå hva jeg synger om.

Sandra lovpriser samarbeidet med stjerneteamet Stargate:

-  Dritkule folk. Jeg har sjøl fått lov til å bidra masse, og låtene er veldig meg.

Sandra har akkurat bestemt seg for å ta et år til hjemme i Mosjøen.

-  Merker nå at jeg ble voksen litt for fort. Det vil være bra for meg å skru ned tempoet og satse på skolegang et år til. Jeg tar noen gymnasfag i år - og resten neste år. Utdannelse er utrolig viktig. Men jeg skal også stå hardt på for å bli en etablert artist.

-  Hva er bra med Mosjøen?

-  Der kommer jeg ned på landjorda. Jeg kan sveve rundt her i Oslo på videoinnspilling, jobbe i studio eller gi intervjuer. Så reiser jeg hjem - og plutselig er jeg tilbake i hverdagen. Med en pappa som forlanger at jeg skal hjelpe ham med oppvasken, eller ber meg rydde på rommet. I Mosjøen er det ingen som oppfører seg annerledes på grunn av meg. Jeg hilser på dem jeg kjenner, og kan være den jeg alltid har vært.

Foreløpig bor Sandra på jenterommet hos pappa, et stykke utenfor Mosjøen:

-  Men jeg vurderer å flytte for meg sjøl, nærmere sentrum.

Lettkledd

I videoen til «I morgen» opptrer Sandra ganske så lettkledd. Men hun forsvarer dette og avviser at hun på noe vis spiller på sex:

-  Dette er ei sommerlåt. Den fordrer at jeg er sommerlig kledd. Det skal liksom være 30 grader og juni. Jeg bruker de klærne jeg liker og setter mine grenser. For eksempel var det ønsket at jeg skulle opptre i bikini på videoen. Det ville ikke jeg - og dermed ble det heller ikke sånn, sier Sandra Lyng Haugen. Og smiler.

GJØRES KLAR: En stylist fikser de siste detaljene før videofilming.
BABE I EGEN VIDEO: Mandag feiret hun 18-årsdag med tomatsuppe, biff og iskrem i Mosjøen. Torsdag og fredag spilte hun inn video til den nye singellåta si i Oslo. Her befinner hun seg på taket av Ila kjøpesenter, der hun mimer «I morgen» inn i kamera, mens en guttegjeng spiller basketball i bakgrunnen.