Barrierer mot handling

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det går bra med klimasaken: Det har aldri vært laget flere rapporter, medieoppslag eller mer omsetning av klimakvoter. Enigheten om at noe må gjøres har aldri vært større.

Klimaet selv går det imidlertid dårlig med: Både utslippene og konsentrasjonen av CO{-2} øker fortere enn før.

Hva hindrer egentlig den endringen «alle» mener burde skje? Hva er de viktigste barrierer som hindrer omstilling til et energisystem som er i samsvar med hva kloden tåler? Barrierene finnes på tekniske, psykologiske og organisatoriske plan, og handler også om verdisyn og virkelighetsoppfatning.

Det er mye usikkerhet knyttet til klimautviklingen, men vi vet at det kan bli omfattende endringer når store menneskeskapte utslipp kommer på toppen av naturlige svinginger. Vi har skrudd på jordas termostatknapp, men finner ikke manualen. Nøyaktig hvordan og hvor disse endringene kommer til å slå ut, vet vi for lite om.

Fra psykologisk forskning vet vi imidlertid at mennesker ikke er spesielt godt rustet til å takle slik abstrakt usikkerhet. Det er ikke uvanlig å fortrenge ytre fare og usikkerhet samt overvurdere egen mestringsevne. Det er en av grunnene til at alle må betale bilforsikring selv om «jeg kommer da ikke til å krasje». På samme måte kan vi forstå prislappen på CO{-2}-kvoter som en nødvendig felles forsikring mot framtidig skade.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer