Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Barselbok»-debatten: - Dette er billig og nedlatende retorikk

Maria Horvei, redaktør i tidsskriftet Vinduet, mener Dagbladets anmelder har funnet en enkel målskive og begynt å plaffe løs.

UENIG: Maria Horvei, redaktør i tidsskriftet Vinduet, reagerer på Dagblad-anmelder Endre Rusets kritikk av det han omtaler som en bølge av romaner om barsel og småbarnstid. Ruset mener bøkene ikke når opp kvalitetsmessig. Foto: Privat
UENIG: Maria Horvei, redaktør i tidsskriftet Vinduet, reagerer på Dagblad-anmelder Endre Rusets kritikk av det han omtaler som en bølge av romaner om barsel og småbarnstid. Ruset mener bøkene ikke når opp kvalitetsmessig. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg stoler ikke helt på at Endre Ruset ønsker denne tematikken velkommen, sier Maria Horvei, redaktør for det skjønnlitterære tidsskriftet Vinduet.

I en kommentar i lørdagens avis skrev forfatter og Dagblad-anmelder Endre Ruset at «en tsunami av brystmelk treffer bokmarkedet denne høsten». Her gikk han løs på det han omtaler som en kommende bølge av romaner med temaet barsel- og småbarnstid, og spør hvorfor «alle» plutselig skriver bøker om det samme, samtidig.

Selv om han mener det kan bli god litteratur av disse temaene, mener han årets bøker er for navlebeskuende, eller som Ruset kaller det: «navlestrengbeskuende».

Maria Horvei mener denne kritikken viser at temaer knyttet til kvinner og kvinnekroppen «fremdeles har lav litterær status hos noen kritikere».

- Nedlatende retorikk

- Det at forfattere skaper skjønnlitteratur ut fra egne erfaringer er en ting, kvaliteten på bøkene er en annen. Men jeg tror vi lurer oss selv om vi ikke ser kritikken mot disse bøkene i lys av at de handler om den kvinnelige erfaringen det er å få barn, sier Horvei.

Hun mener det er en vanlig holdning at småbarnsmødre ikke skal ta for mye plass, hverken i samfunnet eller i litteraturen. Og hun synes Rusets kritikk viser til de samme holdningene.

- Han synes ikke at noen av årets såkalte barselromaner er godt nok skrevet. Som kritiker står han selvsagt fritt til å mene dette. Men når han bruker vendinger som «en tsunami av brystmelk» og skriver om «navlestrengbeskuende litteratur», driver han med billig og nedlatende retorikk, som spiller på en allmenn underliggende forrakt for det som ligger den kvinnelige kroppslige sfære nær, sier hun.

- Enkel målskive

Endre Ruset forklarte i Dagbladet tirsdag at han ikke er imot barsel- og virkelighetslitteratur, men at han mener mange av bøkene ligner for mye på hverandre, og at mye av litteraturen er blitt flat. Ruset stiller også spørsmål om en for homogen gruppe mennesker skriver bøker i Norge, når så mange skriver om det samme.

Horvei mener Ruset motsier seg selv.

- Han kritiserer at mange forfattere skriver om det samme. Samtidig sier han at han ikke har problemer med at det kommer flere bøker om barsel, men at problemet er at de er dårlig skrevet. Når argumentasjonen er såpass lite sammenhengende, sniker mistanken seg på: her har kritikeren fått øye på en enkel skyteskive, og begynt å plaffe løs, sier hun.

- Ikke bare i middelklassen

Frode Helmich Pedersen er forsker på allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen, og kritiker i Morgenbladet, har også påpekt at de fleste forfattere kommer fra den velutdannede middelklassen.

Han la til at de har erfaringer som ligner på hverandre, og stilte derfor spørsmål om forfatterne kanskje bør gjøre mer reaserch og skrive om andre deler av samfunnet.

- Så vidt jeg vet er det ikke bare i middelklassen det blir født barn i dag, så denne kritikken om at det er en homogen gruppe forfattere er mer treffende på andre temaer, sier Horvei.